woensdag 30 december 2015

De terugblik: hoogtepunten van 2015.

In 'De terugblik' maak ik een jaaroverzicht met hoogtepunten van 2015 op stripvlak.


Verjaardagen.

2015 was een goed stripjaar. Dit jaar vierden Suske en Wiske hun 70ste verjaardag, terwijl Jommeke 60 kaarsjes mocht uitblazen. Ter gelegenheid van de verjaardag van Suske en Wiske vroeg Standaard Uitgeverij aan zes teams bekende Vlamingen om een album te schrijven en tekenen. Het resultaat zijn de Suske en Wiske BV specials, waarvan de opbrengst naar SOS Kinderdorpen ging.
Eind oktober werd Jommeke 60 jaar en was het zes jaar geleden dat Jef Nys overleed. Op 11 december verscheen album 278 Het Nianmonster, het zesde in het feestjaar, dat zowel getekend als geschreven is door de kleindochter van Jef Nys, Sarina Ahmad-Nys. Jommeke is tot op de dag van vandaag een succes. Het meest verkochte boek op de Boekenbeurs dit jaar was zelfs een album van Jommeke.

Stripprijzen.

Luc Cromheecke won dit jaar de Bronzen Adhemar, de Vlaamse Cultuurprijs voor Strip, tijdens het Stripfestival Turnhout. Het is alleen maar de vraag hoe lang deze prijs en het festival nog zullen bestaan.
Serge Baeken verstripte Het verdriet van Turnhout, de roman van zijn vader, Robert. De tekeningen zijn te zien voor het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout.
De Stripprijs van de Noordzee 2015 was dan weer voor Jan Bosschaert en de Prix Saint-Michel, de oudste Europese stripprijs, was voor François Walthéry (Natasja).
Dirk Stallaert won dan weer de eerste Sabam Award voor Strip. De Willy Vandersteenprijs 2015 was voor Charel Cambré en Marc Legendre voor Amoras 5: Wiske.
Dick Matena werd deze zomer geëerd met de tentoonstelling, Dick Matena: Getekend leven, in het Museum Meermanno/Huis van het boek.
In de geest van de verstripping van literatuur, waar Matena vooral van bekend is, verscheen er dit jaar  o.a. De aanslag, Milan Hulsing bewerkte de roman van Harry Mulisch tot graphic novel. 
Ook Paradise Lost van John Milton kreeg een nieuw leven als stripverhaal. Het paradijs verloren bewerkt door Pablo Auladell verscheen bij Sherpa.

Een jaar vol nieuwigheden en sterke albums.

Dit jaar konden we een nieuwe Manara verwelkomen: in Caravaggio geeft Manara ons het leven van de bekende schilder en van de stad Rome. Verder zagen de Minions niet alleen hun avonturen in de cinema verschijnen maar kregen deze gele pilvormige mannetjes hun eigen strips.
Van Cyril Pedrosa verscheen er in oktober het wondermooie Vier jaargetijden.
Geert De Weyer voltooide dit jaar zijn langverwachte definitieve naslagwerk over de Belgische strip. België gestript is een prachtige uitgave, verschenen bij Dragonetti. Dit naslagwerk is niet alleen interessant voor de stripliefhebber maar ook voor wie de geschiedenis van België door een andere bril wil bekijken.

20 seconden was dan weer de laatste Largo Winch van meester Jean Van Hamme. De fakkel werd doorgegeven aan schrijver Eric Giacometti.
Twee Spaanse stripmakers, scenarist Juan Diaz Canales (Blacksad) en tekenaar Ruben Pellejero, zorgden voor de terugkeer van de legendarische stripheld Corto Maltese, van Hugo Pratt. Het nieuwe album heeft als titel: Onder de middernachtzon.
Bob Morane mocht zich ook verwachten aan een reboot in De nieuwe avonturen van Bob Morane. 

Standaard Uitgeverij begon met de vertaling van de Marvel-helden. Dit jaar zag J.Rom, de reboot van de gouden stuntman Jerom, het einde van de eerste cyclus. Amoras, Suske en Wiske 2.0, kwam dit jaar tot een conclusie in deel 6: Barabas. De Standaard Uitgeverij sloeg hiermee een nieuwe weg in voor de Vlaamse strip: een meer volwassen en internationale uitstraling.
Bij uitgeverij Le Lombard vierden ze dit jaar het 20-jarige bestaan van hun reeks Getekend, waarvan Little Tulip een nominatie in de wacht sleepte voor de Grand Prix de la ville d'Angoulême. Bij de aanslag op Charlie Hebdo kwamen heel wat cartoonisten om het leven, waaronder grootheid George Wolinski. 
Voorts werden we dit jaar getrakteerd op een nieuwe Asterix, nummer 36, en ontstond in Nederland de nieuwe uitgeverij Sool Food Comics. Bij Lannoo kreeg Ben X, het aangrijpende verhaal van Nic Balthazar, een nieuw leven als graphic novel.

Westernliefhebbers konden dit jaar hun hartje ophalen: bij Dargaud begon, begin februari, de nieuwe reeks Undertaker.
Undertaker is de uiterst succesvolle nieuwe western van Xavier Dorison en Ralph Meyer. Met het verschijnen van deel 2 in december: De dans van de gieren kwam de eerste cyclus tot een eind en was meteen een sterk begin voor een fraaie serie.
Het verhaal zit vol met cynisme, zwarte humor, knokken, schieten, sterven... en nog veel meer!
Dit is inderdaad een striphit van 2015.
De eerste cyclus bestaat uit: Undertaker 1: De goudvreter en Undertaker 2: De dans van de gieren, beide uitgegeven bij Dargaud.

Een tweede nieuwe western van dit jaar is SternNet als bij Undertaker is ook in dit album het hoofdpersonage een doodgraver. De doodgraver in Stern is alleen geen schietgrage woesteling maar een slimme belezen detective.
Stern 1: de Doodbidder, de Zwerver en de Moordenaar is een topverhaal van Frédéric en Julien Maffre.

De derde nieuwe topper in het westerngenre is Sykes. Deze nieuwe uitgave van Le Lombard is voor de collectie Getekend en is van de hand van meesterverteller Pierre Dubois. De tekeningen zijn van grootheid Dimitri Armand.
Een niets te missen album voor wie graag spannende verhalen leest, voor de western- en stripliefhebber. 


We kunnen 2015 ook het jaar van Zidrou noemen, hij staat als scenarist aan de top.
Dat Zidrou, alias Benoît Drousie, één van de meest veelzijdige scenaristen is, heeft de Belg ook dit jaar weer bewezen. Van zijn hand verschenen o.a. de nieuwe Rik Ringers, De platenspeler, het mooie familieverhaal Mooie Zomers en het donkere Zwijgen als vermoord.
Het middeleeuwse sprookje De nar is na Folies Bergère de tweede samenwerking tussen de Belg Zidrou en Spanjaard Francis Porcel. 
De nar is een klassieker met een kwaliteit waarvan er nog maar weinig gemaakt worden. Dit boek is net als De kus van Klimt een icoon. Het is het antwoord op de vraag: 'Wat moet je dit jaar gelezen hebben?' Of 'Welke moet je volgend jaar zeker nog lezen?'

Een album dat niet in het overzicht mag ontbreken is Ontboezemingen. Dit album is een verzameling eerlijke portretten waarbij het vertrekpunt de borsten zijn. Olivier Pont geeft ons een juweeltje van de stripkunst. Hoewel de verhalen soms wat vergezocht lijken, blijft het geloofwaardig. Elk verhaal is op een subtiele manier anders getekend, de personages leven. 
Ontboezemingen is een album om te koesteren in een prachtige uitgave bij Dargaud.











Omdat Star Wars nu eigendom is van Disney, verschijnen de strips terug bij Marvel (eveneens eigendom van Disney). En Marvel begon begon dit jaar met de lopende reeks Star Wars en Star Wars: Darth Vader. Bekende personages staan centraal in verschillende reeksen: Leia, Lando, Chewbacca, C-3PO en Kanan. In november verscheen de bundeling Shattered Empire, die zich afspeelt tussen episode VI en VII.
Het succes van Star Wars is nog niet gedaan, want Dark Dragon Books begon dit jaar met Star Wars in het Nederlands uit te geven. We werden getrakteerd op de eerste twee filmspecials (Episode IV en V) en  de Star Wars Brian Wood collectie kwam tot een eind. Nadien verschenen de vertalingen van Marvel: Skywalker slaat toe en Darth Vader.
Ook het vermelden waard is de manga van Nederlandse bodem bij Dark Dragon Books in de vorm van Robocity van Marlon Teunissen.

Dit jaar werd het platform voor digitale strips Yieha operationeel. Yieha is een gezamelijk initiatief van de twee grootste stripuitgevers van de Lage Landen, Standaard Uitgeverij en Ballon Media. Is dit het jaar van het digitale tijdperk van de strip?

Dit jaar raakte bekend dat er originele tekeningen op een muur van Franquin, Peyo en co zijn gevonden. De tekeningen werden onder 5 lagen behang behang ontdekt in de oude kantoren van World Press in Brussel. Soortgelijke tekeningen dreigen verloren te gaan in de kantoren van drukkerij Proost in Turnhout.

Internationaal nieuws.

Op internationaal vlak werd The Spirit nieuw leven ingeblazen en bij Dynamite Entertainment kwam James Bond in actie met zijn eigen comics-reeks. Star Wars ging in Amerika van Dark Horse Comics terug naar Marvel.
Van Scott McCloud konden we de langverwachte graphic novel The Sculptor verwachten. De Nederlandse vertaling, De beeldhouwer, verscheen bij Scratch Books. Bij Scratch Books verscheen dit jaar ook Mijn vriend Dahmer van Derf Backderf, het verhaal over de jeugd van Derf en zijn klasgenoot Jeffrey Dahmer, de Amerikaanse seriemoordenaar.
Bij Dark Horse Comics verscheen het eerste verhaal van schildermeester Frank Frazetta: The Adventures of the Snow ManDit jaar keerde ook Little Nemo terug naar Slumberland en vormden de Teenage Mutant Ninja Turtles een team met Batman. Frank Miller, die dit jaar opgenomen werd in The Will Eisner Award Hall of Fame, benaderde ons met het derde deel van The Dark Knight: The Master Race.

***

2015 was een goed stripjaar. Er is een stevige fundering gelegd voor sterke nieuwe reeksen en de Nederlandstalige markt verwelkomde internationale striphelden. Er was belangstelling voor de strip in het nieuws en we kregen eindelijk een volwaardig naslagwerk over de Belgische strip.
Ik kijk alvast uit naar volgend jaar. In De vooruitblik geef ik alvast een overzicht van veelbelovende albums voor komend jaar.

Ik wens jullie allemaal een striptastisch Nieuwjaar!


Elias Jonkers

maandag 28 december 2015

Experimenteren met maatschappijvormen

Dit artikel is eerder verschenen bij De Boekenkrant op 6 mei 2015: http://www.boekenkrant.com/experimenteren-met-maatschappijvormen/
Link naar het artikel via de website van de uitgever: http://www.scratchbooks.nl/publications/het-experiment/

Het experiment van Nicolas Debon is gebaseerd op het waargebeurde verhaal over de Franse anarchist Jean-Charles Fortuné Henry die in Aiglemont een libertaire kolonie stichtte. Een meeslepende en actuele getuigenis. Dat Uitgeverij Scratch voor kwaliteit staat, bewijst deze prachtige uitgave met historische context.
Door Elias Jonkers.

In de 19e eeuw werd Frankrijk geteisterd door anarchistische aanslagen, die met de doodstraf werden bestraft. Onder de anarchisten waren ook groeperingen en personen die op een meer vreedzame manier hun idealen probeerden te verwezenlijken. Zij gingen op zoek naar een nieuw sociaal model. Het bleef niet bij verbeelding. Er werden modellen ontwikkeld voor sociale paleizen, waar absolute gelijkheid heerste. De broedergemeenschappen groeiden en bloeiden in Frankrijk rond 1900.

In dit Frankrijk leefde Jean-Charles Fortuné Henry, geboren in 1869 en opgegroeid in een milieu van activisten; zijn broer Emile Henry was vanwege een aanslag ter dood veroordeeld. Fortuné Henry was handelsreiziger voor een chocoladebakker en voor de Pharmacie de Paris, kweekte geneeskrachtige planten, was redacteur en gaf lezingen. Hij zou een charismatisch persoon zijn geweest met een felheid die op de rand van agressiviteit balanceerde.

In 1903 vertrok Fortuné Henry naar Aiglemont, waar hij een stuk land gekocht had. Hij bewerkte het land en bouwde een klein hutje voor zichzelf. Al gauw kwamen er meer kolonisten en breidde de kolonie zich steeds verder uit. De gemeenschap in Aiglemont, L’Essai, werd een bezienswaardigheid en journalisten beschreven het als een betoverende plek met een verstandig beheer. De fascinatie voor de kolonies als deze hadden een mythische weerklank: mensen probeerden, ver van de moderne wereld, met primitieve middelen een nieuwe maatschappij te bouwen. Het idee bestond al langer: kloosterorder vertrokken vanuit eenzelfde standpunt. Alleen God ontbrak bij de anarchisten en communisten. Het communisme was oorspronkelijk een vorm van een klasseloze maatschappij zonder overheid of geld en waar de materiële bezittingen van iedereen zijn. Dat klinkt allemaal leuk op papier maar in werkelijkheid kampte ook Fortuné Henry op momenten met geldtekort. Alleen de zon gaat voor niets op.

De Nederlandse uitgave van Het experiment, bij Uitgeverij Scratch, is een schitterend album van een meesterlijk kunstenaar. De tekstloze delen van het album zijn een welkome afwisseling om de sfeer op te snuiven en ons te laten ontroeren door het schitterende landschap, dat op een fantastische wijze is neergezet. Het voelt aan als een ode aan de natuur, waarbij wij als mensen niets zijn. Debon begrijpt de kunst om met weinig ontzettend veel te vertellen.

De ijver en het doorzettingsvermogen van de mensen in de kolonie is ontroerend in beeld gebracht en we krijgen bijna sympathie voor Fortuné Henry, ware het niet dat hij zich meer en meer als tiran begint te gedragen. Het oprechte geluk van de mensen in de kolonie is van korte duur, al gunnen we hen een eeuwigdurend geluk. Maar de titel is niet voor niets Het experiment: mooi in theorie maar niet houdbaar in de werkelijkheid.

Maar laat dit je vooral niet afschrikken, want Nicolas Debon heeft heel knap werk geleverd, zowel op verhalend als beeldend vlak. De kunst van de strip is een speurtocht naar puurheid en spontaniteit, waarin Debon zeer geslaagd is. Deze graphic novel is het lezen meer dan waard omwille van zijn historische, politieke, maatschappelijke en zelfs actuele boodschap. Daarom mag Het experiment op geen elke leeslijst ontbreken.

Boekgegevens:
Nicolas Debon, Het experiment, Uitgeverij Scratch, ISBN 978 94 014 2283 3 (€18,90)

woensdag 23 december 2015

The Force bij Dark Dragon Books

Na 10 jaar krijgen we een nieuwe Star Wars-film en hiermee krijgen we een antwoord op de vraag: "Wat is er na Return of the Jedi gebeurd?" The Force is strong, minstens tot in 2020 want tot dan zijn er nog nieuwe films gepland.
Al decennialang weet de Star Wars saga mensen te boeien en met The Force Awakens ontdekt een nieuwe generatie a galaxy far, far away. 
In de nieuwe filmtrilogie ontdekken we wat er na Episode VI is gebeurd. Maar wat is er gebeurd tussen de episodes van de original trilogy (Ep. IV tot VI)? Dat kan je ontdekken in de strips die vanaf begin 2015 bij Marvel werden uitgegeven en nu in het Nederlands bij Dark Dragon Books verschijnen. 
Door Elias Jonkers.

1) Skywalker slaat toe 1/3.
Dit drieluik is de vertaling van de lopende reeks: Marvel Star Wars. In het Engels verscheen Skywalker Strikes als bundeling van nummers 1 tot 6. 
In nummer 7 van de lopende Marvel-reeks volgen we Obi-Wan Kenobi wanneer hij pas op Tatooine is aangekomen en zijn jedi-verleden probeert los te laten.

In Skywalker slaat toe volgen we Luke, Han, Leia en co na de vernietiging van de Death Star. De groep is op een missie om de grootste wapenfabriek van het Keizerrijk op Cymoon-1 te vernietigen. Deze zou volautomatisch wapens produceren, maar wat doen al die onschuldige slaven daar dan?
Kan Luke deze onschuldigen zomaar achterlaten? En wat als Darth Vader dan nog eens op het toneel verschijnt? Onze helden zullen zich een weg naar de vrijheid moeten vechten!

Schrijver van deze reeks is Jason Aaron, bekend van onder meer Thor: God of Thunder en Original Sin.
Tekenaar van dienst is John Cassaday, bekend van Planetary en vooral van covers. 

Skywalker slaat toe is een geloofwaardige opvolging van A New Hope en het verhaal begint zoals in de films: na de introtekst zitten we in de ruimte en komt er een ruimteschip het scherm binnengevlogen.
Zo begint A New Hope en zo begint Skywalker slaat toe. En het wordt alleen maar beter en beter: de actiescènes springen van de pagina's en Cassaday geeft ons enkele prachtige beelden. De verwijzingen naar het verleden zitten hier en daar ook in het album: zoals Darth Vader die zijn lightsaber herkent.

2) Star Wars: Darth Vader 1/3: Duistere missie.
In deze lopende serie volgen we the Dark Lord of the Sith Darth Vader op een eigen geheime missie. Vader is na de vernietiging van de Death Star in ongenade gevallen bij Darth Sidious. Maar Vader heeft wel andere zorgen aan zijn hoofd: wie was die piloot die de Death Star vernietigde? Vader voelde bij hem zelfs de aanwezigheid van de Force. Darth Vader stelt een plan op om die piloot te vinden. 

De schrijver van deze reeks is Kieron Gillen, die we kennen als schrijver bij reeksen als Thor, Iron Man en Uncanny X-Men (vol. 1 en 2). Gillen was voordien recensent van computer games en muziekjournalist.
De tekeningen zijn van de hand van de Spanjaard Salvador Larroca, bekend van o.a. Claremonts Fantastic Four en X-Treme X-Men

Darth Vader is een donker album, zoals de Dark Lord zelf. De toon past goed bij het personage en we zien Darth Vader zoals we hem kennen: een manipulatieve machtige Sith die er indrukwekkend uitziet en ook zo ontzettend sterk is getekend. 
Toch is, naar mijn aanvoelen, de Darth Vader-reeks één van de minst sterke van al de Marvel Star Wars-reeksen. Van de Dark Lord die iedereen ontzag en waarschijnlijk angst inboezemde, is hier nog geen sprake. 

Het album bevat mooie actiescènes en ook hier zijn de verwijzingen naar het verleden aanwezig. In Star Wars: Darth Vader zitten verwijzingen naar Skywalker slaat toe; de twee reeksen volgen dan ook naadloos op elkaar. Dat is een sterk punt in de Marvel Star Wars-reeksen.
Het album geeft in zeldzame inkijk in het leven van Darth Vader. Vader is als personage prachtig uitgewerkt, maar mist de slechtheid en grootsheid van de Sith Lord die we uit de films kennen. Natuurlijk zal de keizer wel kwaad geweest zijn na de vernietiging van de Death Star, maar ik betwijfel of het verhaal in Star Wars: Darth Vader wel helemaal realistisch aanvoelt. 
Ik zie in ieder geval nog niet hoe de Dark Lord terug in de genade van de keizer zal komen. Want daar zal hij terug belanden! Dat weten we uit het vervolg: The Empire Strikes Back


Conclusie:
De twee albums zijn mooie uitgaven en Skywalker slaat toe is een sterk begin van een nieuwe reeks en een nieuwe mythologie die zich tussen de films afspeelt. Darth Vader: Duistere missie is een iets minder geslaagd begin van de reeks. Maar dat staat geheel buiten de invloed van Dark Dragon Books. 
Met de vertaling van de Marvel Star Wars-reeksen zit Dark Dragon Books op een goed spoor en de albums zijn een niet te missen aanvulling in de verzameling van zowel de Star Wars-fan als de stripliefhebber. 

Boekgevens:

Aaron; Cassaday; Martin, Star Wars: Skywalker slaat toe 1/3, Dark Dragon Books, ISBN 9789460784026 (€ 8,95)










Gillen; Larroca; Delgado, Star Wars: Darth Vader 1/3: Duistere missie, Dark Dragon Books, ISBN 9789460784019 (€ 8,95)



  

donderdag 17 december 2015

Zeven intieme portretten

Het zijn zeven portretten van vrouwen in hun alledaagse leven. Zeven miniaturen. Elk verhaal heeft één gemeenschappelijke factor: ze wentelen rond de thematiek van borsten. Borsten als wapen, als middel of juist het meest intieme element. Met Ontboezemingen geeft Olivier Pont ons een vertrouwelijke observatie en een pareltje van de stripkunst!
Door Elias Jonkers.

"Je vindt het paradijs op aarde tussen de borsten van een vrouw, op de rug van een paard, in de bladzijden van een boek..." (Arabisch spreekwoord)

Tien jaar na zijn andere meesterwerk, Over de grenzen van de tijd, keert Olivier Pont terug met een nieuwe strip. Het zijn zeven fragmenten uit het leven van vrouwen met als rode draad de borsten. 
Dit subtiele of juist volumineuze voorwendsel is het beginpunt om het leven van deze vrouwen te beschrijven.
Het is echter geen erotische strip maar een intieme kijk in wat borsten kunnen betekenen in het leven. 

Zo is er een pubermeisje met amper borsten dat daardoor uitgelachen wordt. Ze moet luisteren naar hoe haar klasgenootjes stoefen over hun grote borsten. Toch kan ook zij de intimiteit vinden. 
Of het naaktmodel dat poseert en enkel wat tekeningen wil als betaalmiddel. Later hangt zij de beste tekeningen op. De reden kan u lezen in Ontboezemingen.
Of de betekenis van borsten in 1968 wanneer een gewone huisvrouw haar gezin verlaat. 
En wat met de vrouw die haar borsten op en niet voor de hand liggende manier gebruikt?  

In het ene verhaal is de borst een teken van status, in het andere is het een moordwapen of een middel naar succes. In het laatste verhaal komen de zeven levens voor een deel samen. Dit zevende verhaal gaat niet direct over de borsten maar over de ingenieuze uitvinding om de borsten te ondersteunen, de beha. De verhalen komen hier samen omdat ondanks wat het persoonlijk verhaal ook is, de meeste vrouwen een beha dragen.

Borsten.
Venus van Willendorf
Borsten hebben een culturele waarde.  Het zijn symbolen van vruchtbaarheid en de moedergodin (of Almoeder) wordt vaak naakt met grote borsten weergegeven (Venusbeeldjes). En veel mannen vinden de borsten aantrekkelijk en de borsten spelen een rol in de seksuele beleving van de mens.

Afhankelijk van de normen en zeden werden borsten in de geschiedenis zo veel mogelijk bedekt of juist benadrukt en zo veel mogelijk getoond. 
Een deel uit het besluit uit een studie over de mannelijke liefde voor de borsten is duidelijk: 
"De fascinatie die mannen hebben voor borsten is een onderbewuste evolutionaire drive die een krachtig bindingsproces aanwakkert tussen man en vrouw voor het creëren van een liefdevolle, voedende band."
 Terug naar de strip.
Elk verhaal is op een subtiele manier anders getekend, net zoals elke borst van vrouw tot vrouw verschilt maar wezenlijk hetzelfde blijft. In het ene verhaal is de lijnvoering subtiel, in het andere juist agressief.  
Hoewel de rode draad de borsten zijn, zijn de gelaatsuitdrukkingen en de gevoelens op de gezichten van de personages mooi uitgewerkt. Elk personage leeft, en niet alleen de zeven hoofdrolspelers. 
We kunnen de twijfel bij de huisvrouw en het naaktmodel voelen, de onzekerheid bij het pubermeisje en de vastberadenheid bij de actrice.
Maar ook de ijver van de student aan de kunstacademie. De afgunst bij de overspelige man en de kwaadheid bij de man die alleen achterblijft

De verhalen lijken soms vergezocht maar blijven desondanks geloofwaardig. Dit is een album om te lezen, samen te lezen en te herlezen. Druk Ontboezemingen tegen de borst en koester het.
Olivier Pont geeft ons enkele voorbeelden van de relatie tussen vrouwen en hun borsten, het gemis van borsten, de sensualiteit, het leven dat zij dragen, of juist de dood. Nergens gegrinnik of geestigheid maar een tedere vertelling die meesterlijk is getekend.

Boekgegevens:
Olivier Pont, Ontboezemingen, Dargaud, ISBN 9789085584216











 

donderdag 10 december 2015

Straffe westerntopper: Sykes.

Dat het goede maanden zijn voor de westernfans, bewijst Sykes, de nieuwe uitgave van Le Lombard in de collectie Getekend, door scenarist Pierre Dubois en tekenaar Dimitri Armand. Een geweldig team voor een kolossale strip. 
Dit nieuwe westernverhaal is zonder twijfel één van de toppers van dit jaar.
Door Elias Jonkers.

Het verhaal.
Het verhaal volgt drie hoofdpersonages: 'Sentence' Sykes, een federale marshall (Amerikaans politieambtenaar), zijn rechterhand O'Malley, de beste schutter, en de jonge Jim Starret. 
Wanneer de jonge Jim Starret Sykes kort ontmoet is hij zo onder de indruk dat Sykes voor hem een levende legende wordt. 
Wanneer Jim en zijn moeder overvallen worden door de bende van de Claytons kan Jim maar aan één ding denken: 'Sykes zal mij helpen!' 
Het toeval wil nu dat Sykes achter dezelfde bende aanzit, maar hij wilt Jim niet meepakken op zijn achtervolging. Jim wil echter maar één ding: wraak nemen op de gangsters die het enige waardevolle dat hij in de wereld had, vernietigd hebben. 
Zal Jim zijn wraak krijgen? En zal hij ooit terug een thuis vinden? 
U kan het allemaal ontdekken in Sykes.

Het creatieve team.
Scenarist Pierre Dubois wil naar eigen zeggen vooral zijn kennis van vergeten verhalen doorgeven. Al van jongs af  aan verdiept Dubois zich in boeken of zwerft hij over bospaden en houdt er een liefde voor het wonderlijke aan over. Een liefde die hij nooit zal kwijtraken. Integendeel, hij schrijft er boeken over. Naar romans en fantasy-encyclopedieën, schrijft hij aan films en is er vaak de vertelstem van. 
Hij is als liefhebber van verhaal en beeld niet nieuw in de stripwereld. Van zijn hand zijn o.a. Laïyna, De getekende, Zwarte Saskia, Red Caps, De legende van het wisselkind.

Tekenaar Dimitri Armand droomde ervan animator te worden,
 maar ontdekte dat zijn stijl beter past bij stripverhalen. Wanneer hij de mystieke wereld van Salamandre creëert is hij nauwelijks afgestudeerd. Armand deelt een voorliefde voor fantastische werelden en kon zich in Salamandre helemaal uitleven.
Scenarist Jean-Charles Gaudin (De boeken van de zieners) is zo onder de indruk van Armands tekenwerk dat hij Angor voor hem schrijft, een klassieke heroic fantasy in 5 delen. Vandaag kennen we Armand van o.a. De nieuwe avonturen van Bob Morane. 

Het album.
Het moet gezegd worden: de tekeningen zijn fenomenaal! De ene prachtige pagina na de andere volgen elkaar op. De tekeningen zijn van zo'n kwaliteit dat ze soms te fijn zijn. We zitten telkens in een mooi en idyllisch landschap zodat we bijna vergeten dat het verhaal niet rooskleurig is.
De actiescènes en vuurgevechten zijn magnifiek weergegeven en Armand past waar nodig de paginaopbouw aan de situatie aan.
De personages zijn zo goed uitgewerkt dat we ze bijna kunnen horen, voelen en het buskruit kunnen ruiken. De emoties van de personages spatten van de pagina zodat we met hen meeleven. 
Naast de mooie landschappen, perfect uitgewerkte personages en boeiende actiescènes bevat het album ook hier en daar wansmakelijke beelden (bv. het hoofd van een indiaan dat ontploft) maar die horen nu eenmaal bij het Wilde Westen. Wat je als lezer leert is dat het leven niet gemakkelijk is in het Wilde Westen.

Het album staat vol met interessante beelden en perfect gekozen camerastandpunten. Het doet vaak denken aan klassieke westernfilms zoals Unforgiven (1992). 
Toch is het verhaal meer dan alleen maar schieten, knokken en sterven. Er zit naast het (nodige?) geweld ook heel wat humor in het verhaal en er stelt zich ook de vraag rond schuld en onschuld. Op het einde van het album is de cirkel mooi rond en is de leerling de meester geworden.

Sykes is een absolute aanrader voor wie graag spannende verhalen leest en een niet te missen album voor de liefhebber van het westerngenre. Ballon Media bewijst ook met deze prachtig verzorgde uitgave dat ze tot de top van stripuitgevers behoren. Het creatieve team, Dubois en Armand, bewijzen op hun beurt dat ze bij de groten van de stripwereld horen.

Boekgegevens:
Dubois & Armand, Sykes (Collectie Getekend), Le Lombard, ISBN 9789055819089 (€ 18,95)


woensdag 9 december 2015

Undertaker 2: De dans van de gieren

De uiterst succesvolle nieuwe western van Dorison en Meyer is toe aan deel twee. De dans van de gieren is het slotdeel van het eerste tweeluik en het begin van een geweldige serie. De ingrediënten van dit album: knokken, schieten, sterven, cynisme en zwarte humor. 
Undertaker 1: De goudvreter had het al in zich om het western-genre te doen herleven. Met deel één leverden Dorison en Meyer een zuivere, mooie en uiterst boeiende strip af. Deel twee doet hier niet voor onder.
Door Elias Jonkers.

Undertaker 1 recapituleren.
We bevinden ons in Anoki City, een klein mijnwerkerssstadje. De lokale patriarch Joe Cusco is eigenaar van diverse goudmijnen. Wanneer hij zijn einde voelt naderen ontbiedt hij Jonas Crow, de undertaker (doodgraver), om zijn laatste wens te laten vervullen. Hij wil namelijk begraven worden in zijn eerste mijn. 
Diezelfde nacht nog besluit Cusco zijn goud op te eten en is zijn einde daar. Nauwelijks is zijn lijk afgekoeld, of de inwoners van het stadje vinden dat zij recht hebben op een stuk van het goud. Al snel worden Jonas Crow, de knappe Engelse gouvernante Rose en de Chinese meid opgejaagd Lin wild. Een race tegen de klok begint om het lijk van Joe Cusco naar de Red Chance-mijn te brengen. 
Deel één eindigde op een cliffhanger van formaat. 

Scenarist Xavier Dorison (Asgard, XIII Mystery) ligt dicht bij de vertelwijze van Jean Van Hamme en hij is een student van Van Hamme. Dorison analyseerde de scenario's van Van Hamme en beide putten uit traditionele bron: opbouw, personages en achtergrond. 
De ontdekking van het oeuvre van Giraud/Moebius door de jonge Ralph Meyer (Asgard, XIII Mystery) was van grote invloed op zijn eigen tekenwerk. Toegegeven, de realistische stijl van Meyer benadert die van Giraud in zijn reeks Blueberry. De bedreigende sfeer in Undertaker komt dicht in de buurt van Blueberry en Meyer is ondertussen ook een kei in paginaopbouw en  het tekenen van actiescènes. Van die laatste zit Undertaker vol. Maar of we hem al kunnen zetten naast een grootmeester als Giraud moet nog blijken. Hij is in ieder geval goed op weg!
Dorison en Meyer zetten met Undertaker een mooie hommage aan Blueberry, de klassieker in het western-genre, neer. 

Samenvatting Undertaker 2.
In de lijkwagen van Jonas Crow steekt het met goud gevulde lijk van wijlen Joe Cusco. Ros en Lin vergezellen Crow op weg naar de Red Chance-mijn, waar Cusco wil begraven worden. Drie dagen hebben ze de tijd om de mijn te bereiken, met een bende doldrieste mijnwerkers op hun hielen. De jacht op het goud is nu echt begonnen. Waar goud is, laaien de emoties hoog op en vallen er doden. 
Krijgen we antwoord op de cliffhanger? Wees daar maar zeker van! Meer verklap ik niet.

De dans van de gieren is het slot van de eerste cyclus. En de cirkel is rond: het begon met een lijkwagen en het eindigt met een lijkwagen die wegrijdt in de zon. Zelfs de gieren staan weer centraal in het tweede deel. 
Toch is Undertaker meer dan alleen maar vechten, schieten en sterven. Het stelt vragen als eer en wat de laatste wens van een dode betekent, zelfs al was hij een wreed man. Undertaker zet inderdaad het western-genre terug op de kaart. 
De twee verschenen albums van deze nieuwe reeks behoren zeker en vast thuis op de lijst van striphits van 2015! Niemand mag deze reeks missen.

Ik kijk reikhalzend uit naar het te verschijnen derde deel, De reus van Sutter Camp. Ik ben alvast benieuwd of ook het derde deel hetzelfde niveau haalt als dit tweede deel. 

Boekgegevens:
Dorison & Meyer, Undertaker 2: De dans van de gieren, Dargaud, ISBN 9789085584179 (
 7,50)
EJ

dinsdag 8 december 2015

Reis mee naar The Force Awakens

Al decennialang weet de Star Wars-saga ons te boeien. In de aanloop naar de release van de nieuwe film The Force Awakens ontdekt een volgende generatie a galaxy far, far away. Ik zet alles nog eens voor jullie op een rij.

Met de release van The Force Awakens in het vooruitzicht bracht Disney de laatste maanden de serie Journey to Star Wars: The Force Awakens uit, boeken en strips met inhoud die betrekking heeft tot de nieuwe film. Deze verhalen maken officieel onderdeel uit van de Star Wars canon. 
De verhalen uit de boeken en strips geven een bijzonder perspectief op personages en gebeurtenissen die tussen en na de oorspronkelijke films plaatsvinden.

Marvel Comics.
Omdat Star Wars nu eigendom is van Disney, is het niet meer dan normaal dat Marvel opnieuw de Star Wars strips uitbrengt. 

Marvel startte met de lopende serie Star Wars. Nummers 1 tot 6 werden gebundeld in de trade paperback Skywalker Strikes, in het Nederlands uitgegeven door Dark Dragon Books als Star Wars: Skywalker slaat toe 1
In dit deel volgen we onze helden na de vernietiging van de Death Star. Maar het keizerrijk is nog niet verslagen en de Rebellen moeten verder strijden tegen het Rijk en Darth Vader.
Maar wat als Darth Vader leert wie de jonge piloot was die de Death Star opblies en zijn force-sensitivity ontdekt? Vader opent de jacht op Luke. Hoe dat afloopt lees je in deel 2.

De tweede lopende serie is Star Wars: Darth Vader. Dark Dragon Books zal deze ook in het Nederlands uitbrengen. 
Na de vernietiging van de Death Star is Vader in ongenade gevallen bij de keizer. Maar Vader heeft zo zijn eigen agenda. Deze serie sluit naadloos aan op Star Wars (Skywalker Strikes).

De andere lopende serie is Star Wars: Kanan. Deze reeks volgt de jonge padawan Caleb Dume na het overleven van Order 66. Wij kennen Caleb beter als Kanan Jarrus, de held uit de Disney animatiereeks Star Wars: Rebels.

Eén van de miniseries is Star Wars: Princess Leia. De Nederlandse vertaling zal in maart bij Dark Dragon Books verschijnen. 
In deze miniserie van 5 delen volgen we Leia na de vernietiging van haar thuisplaneet Alderaan. Ze is haar volk en cultuur kwijt. Dus gaat Leia op zoek naar meer overlevenden van de planeet Alderaan. 

We hebben al lang gezien dat C-3PO een rode arm heeft. Maar hoe komt 3PO aan deze rode arm? 
Dat lezen we in de one-shot Star Wars Special: C-3PO. In april zal deze bij Dark Dragon Books verschijnen. 

Star Wars: Shattered Empire begint direct waar Episode VI: Return of the Jedi eindigde. De keizer is dood, de Death Star opgeblazen maar het Keizerrijk is nog niet verslagen. De officieren krijgen nog steeds bevelen van... de keizer. 
In deze miniserie leren we o.a. de ouders van Poe Dameron, één van de beste piloten uit The Force Awakens kennen. Zijn vader, Kes Dameron, was een sergeant onder generaal Han Solo en zijn moeder, Shara Bey, was een piloot en luitenant die o.a. samen met Luke Skywalker op missie ging. 
Na deze laatste missie met Luke ging het stel op Yavin 4 wonen. Daar bij hun huis plantten ze een Force-gevoelige boom die eens in het hart Jedi Temple op Coruscant woonde.


Met deze strips bent u helemaal klaar voor Star Wars: The Force Awakens!

EJ

Covers en previews:







Pagina uit: Princess Leia

donderdag 3 december 2015

Onlangs verschenen: Minions 2

 Evil Panic: over bananen, gelato en Evil Minions.


Ook nummer twee van de Minions in stripvorm zit vol met absurde humor voor alle leeftijden. De kleine gele mannetjes zijn sinds de eerste film Despicable Me een helse hype. Een hype die in 2015 verder gezet werd met hun eigen film en deel één van de strips, Banana.

In deel 2 dreigt er gevaar voor de Minions en moeten ze opereren als één geweldige bananamachine. Zullen de Minions het kunnen om even niet alleen aan zichzelf te denken?
Het zal wel moeten want de Evil Minions bedreigen het vredige bestaan van de Minions.
Hoewel vredig? De Minions maken nog altijd ruzie met elkaar over wie de banaan als eerste mag opeten en laten alles vallen voor een ijsje.
Terwijl de ene Minion uit alle macht de woning probeert schoon te krijgen, probeert een ander een kokosnoot open te krijgen. 
Ook deze keer voeren de Minions hun taken uit met de grootste vindingrijkheid. Hoewel de Minions wel creatief zijn, denken ze niet altijd na over de gevolgen van hun daden.

De Evil Minions zijn paarse genetisch gemanipuleerde Minions door het PX-41 serum. We kennen ze van de film Despicable Me 2.

Dit album is net als de eerste in de vorm van een stop-comic: korte visuele grappen van één pagina met als rode draad doorheen het album het gevaar voor de Evil Minions. 
De double-page spread (dubbele pagina verspreiding is één scene verspreid over twee pagina's.) op het begin en einde van het album zorgen er voor dat de cirkel mooi rond is: 
  • begin: dreiging van de Evil Minions 
  • einde: het episch gevecht tussen de goede en kwade Minions
Laat je ook nu weer overspoelen door het gele gevaar. De Minions are definitely here to stay!

Wist-je-datje:
Een Minion maakt een cameo in een andere film van Illumintion Entertainment: The Lorax.

Boekgegevens:
Renaud Collin; Stéphane Lapuss, Minions 2. Evil Panic, Dupuis, ISBN 9789031433834 (€ 6,50)
 

EJ















maandag 30 november 2015

Angry Birds: op zoek naar de kerstman


Jingle Birds, Jingle Birds, Jingle all the way...



Iedereen stelt zich wel eens vragen over de kerstman, maar voor Terence is het meer een obsessie geworden. Het is voor de Angry Birds echter heel moeilijk om informatie te krijgen over de kerstman. Zeker als niemand tijd heeft om op de vragen van Terence te antwoorden. Dus besluit Terence om Piggy Island te verlaten op zoek naar antwoorden. 
Wanneer de andere Angry Birds niets meer van Terence vernemen, reizen Red en zijn vriendjes hem achterna. Ze wagen zich zelfs in de wereld van de mensen!
Het zal een erg bijzonder kerstfeest worden.

Jingle Birds is deel 5 van het fenomeen Angry Birds in stripvorm. De Angry Birds is een monstersucces: de app is zo'n 1,7 miljard keer gedownload en het speelgoed verkoopt in massa's.
In juli 2016 zal de film uitkomen van de makers van De Smurfen bij Sony Pictures Animations.

Voor de oorspronkelijke uitgave: Angry Birds Comics - Santa's Little Helper, Rovio Books.
Voor de Franse uitgave: Angry Birds Tome 3: Petit papa Térence, Le Lombard. 

Boekgegevens:
Angry Birds 5: Jingle Birds, Ballon, ISBN 9789462103306 (€ 6,50)
Softcover, 48 pagina's.

EJ




donderdag 26 november 2015

Een spook in Brugge

Een opmerkelijk verhaal verdient onze aandacht: een The Phantom-verhaal door Jean-Yves Mitton speelt zich af in Brugge en The Phantom loopt er de schilder Rembrandt tegen het lijf. Voor deze uitgave tekende Mitton speciaal een nieuwe cover. 
Daarnaast geef ik wat achtergrond informatie bij The Phantom en zijn belang in de stripwereld. 
Door Elias Jonkers.

Het album.
Het speciale album is: The Phantom: dood in Brugge. De Phantom van dit album is de 21ste Phantom die zijn vrouw, Diana, het verhaal vertelt van één van zijn voorvaderen, de Phantom uit de 17de eeuw. 
Deze Phantom redt het leven van Rembrandt van Rijn die als dank een schilderij van de Phantom maakt. Rembrandt neemt hiervoor het masker van de Phantom af en schetst zijn ware gezicht. Iets dat niemand mag zien en naar men zegt sterft iedereen die slecht is bij het aanzien van het ware gelaat van de Phantom. 
Terug naar het heden: onze Phantom leest over de ontdekking van het schilderij en wil het mysterie van het doek achterhalen. Hij reist met zijn vrouw af naar Brugge. 

De tekenaar en de schrijver.
Het verhaal werd geschreven door de Engelsman Donne Avenell. Avenell kennen we vooral van de reeks Axa. Avenell schreef de Phantom-verhalen exclusief voor de Zweedse markt. 

Jean-Yves Mitton kennen we vooral als tekenaar van de historische reeksen als Vae Victis en  Quetzalcoatl (ook scenario). Voor Attila... Mijn geliefde schreef hij het scenario en  voor Ben Hur schreef hij het scenario en verzorgde hij de tekeningen. Voor Kroniek der Barbaren kwam hij bij de Vikings terecht en voor Schipbreukelingen liet hij zich inspireren door de Napoleontische tijd. Met het onvertaalde Messalina maakte hij een strip uitsluitend voor volwassenen. Gebaseerd op scenario's van Scott Goodall en Donne Avenell tekende Mitton acht albums. 

Maar wat minder mensen weten is dat Mitton een comicperiode heeft gekend. Mitton werkte eerst als letteraar bij uitgeverij Lug in Lyon. Nadien moest hij Italiaanse en Amerikaanse comics retoucheren om door de Franse censuur te komen. Tussendoor mocht hij ook covers tekenen. 
Eind jaren 1960 gaf Lug de comics van Marvel uit in het Frans. Ook deze moest Mitton eerst retoucheren. Hier kwam hij in contact met de grootste namen als Jack Kirby (Captain America), Steve Ditko (Spider-Man) en John Romita Sr. In deze periode ontwikkelde Mitton zijn realistische tekenstijl. Niet veel later publiceerde Mitton eigen verhalen rond de Marvel helden. Nadat Marvel hier een stokje voor had gestoken publiceerde Mitton 'made in France', eigen originele superhelden. 
De lezer dachten dat deze creaties van John Milton gewoon uit Amerika kwamen, Toch was dit gewoon het pseudoniem van Mitton. Na 74 afleveringen was de inspiratie op en eindigde de reeks.
Vanaf 1993 tekende Mitton The Phantom voor de Zweedse markt, waar het een enorm succes kent. 

The Phantom.
Schrijver en cartoonist Lee Falk (1911-1999) creërde The Phantom in opdracht van King Features Syndicate (distributeur van strips en cartoons) en deze werd voor het eerst gepubliceerd in 1936 als krantenstrip. Falk liet zich inspireren door verhalen als El Cid, Zorro, Tarzan en The Jungle Book
The Phantom woont ergens in de Afrikaanse jungle in een schedelgrot (de Schedelgrot). De Phantom gaat gekleed in een paars strak pak. Zijn ogen zijn bedekt met een klein zwart maskertje. Falk tekende de eerste twee weken van de krantenstrip. Hierna nam Ray Moore het van hem over. 

The Phantom heeft geen superkrachten, buiten zijn uitstekende fysieke conditie en zijn talenten als detective. The Phantom maakt gebruik van de mythe van The Ghost Who Walks, de man die niet kan sterven. Het lijkt inderdaad zo dat The Phantom niet sterft. Maar in feite is het een titel die van vader op zoon overgaat. Wanneer een zoon de identiteit van de vader overneemt moet deze een eed afleggen. In deze Oath of the Skull zweert de nieuwe Phantom zijn leven de wijden aan het bestrijden van misdaad en zweert hij zijn zoon op te leiden om de volgende Phantom te worden. Zo zitten we nu aan de 21ste Phantom.

De eerste Phantom (Christopher Walker, geboren in 1516) leed als jonge zeiler schipbreuk voor de kunst van Bengalla. Zijn vader was een scheepsjongen op de Santa Maria, het schip van Christoffel Columbus. De eerste Phantom werd gered door Afrikaanse pygmeeën van de Bander-stam. In ruil voor hun hulp zou The Phantom hen bevrijden van slavenhandelaars. 
Onze Phantom, Kit Walker, trouwde met Diana en samen kregen ze twee kinderen: Kit en Heloise. 
Een blanke held die de Afrikanen helpt is niet nieuw: Tarzan was een blanke die in de Afrikaanse jungle woont en de lijst met junglehelden in romans, strips en films is legio.
Eerste Sunday strip van The Phantom (28 mei 1939)

De stripreeks The Phantom loopt tot op de dag van vandaag en bestaat in verschillende media: kortverhalen, films (1996 trailer), TV-serie en in Zweden is er zelfs een attractie rond The Phantom in Parken Zoo
De stripreeks wordt over heel de wereld uitgegeven maar kent vooral in Zweden (bekend als Fantomen) ontzettend populair. Egmont Publications publiceerde naast de krantenstrips (dagelijks en weekend) ook eigen origineel materiaal. En voor dit laatste leverde Jean-Yves Mitton ook tekeningen.
Dit jaar bracht Dynamite Entertainment een reeks in vier delen van The Phantom uit. 

Invloed op andere superhelden.
The Phantom stond mede model voor de generatie superhelden na 1938 (waarvan Superman en Batman de bekendste zijn). Omdat The Phantom twee jaar eerder dan Superman werd uitgegeven was The Phantom de eerste superheld die een strak kostuum droeg en een verborgen basis had. De Phantom is een mysterieuze figuur van wie niemand het echte geheim kent. 
Dit zijn ingrediënten van de latere superhelden: niemand weet dat Clark Kent Superman is en hij heeft een geheime basis. Batman en The Spirit (van Will Eisner) lijken nog meer op The Phantom: zij hebben geen superkrachten en zijn uitstekende detectives. 



De laatste jaren is er meer belangstelling en erkenning voor Jean_Yves Mitton: zijn vergeten comics werden heruitgegeven en de uitgeverij Images Innées gaf in 2011 en in 2012 alle acht The Phantom-strips uit in vier verzorgde bundels. The Phantom; dood in Brugge is uitgegeven bij Saga Uitgaven.  Dit album is een verrijking in iedere collectie!

Boekgegevens.
Jean-Yves Mitton; D. Avenell, The Phantom: dood in Brugge, Saga Uitgaven, ISBN 9789085523901 (€8,99)


















Logo van The Phantom

EJ




dinsdag 24 november 2015

De arme ridders van Christus


Het lot van de tempeliers stond al vaak model in de fantasie van schrijvers. Film- en stripscenario's zijn er over gemaakt net als romans en games. Bij uitgeverij Daedalus verscheen er deze maand een nieuwe met een onthullende titel: Complot. De ondergang van de tempeliers. Hoewel dit niet de enige strip over de tempeliers is bij Daedalus, is het verhaal toch verrassend. Daedalus maakt zijn slogan ook bij deze prachtige uitgave weer waar: 'gevederde kwaliteit'. 
Door Elias Jonkers.

De Tempeliers zijn rijk. Rijkdom is macht. Dus, de tempeliers zijn machtig. En dus wil de Franse koning, Filips (IV) de Schone, van ze af. Maar hoe kan hij het geweld tegen de Tempeliers rechtvaardigen? Op 13 oktober 1307, een vrijdag, laat Filips de Schone alle Tempeliers in de boeien slaan. Hij beschuldigt hen ervan de heidense god Baphomet te aanbidden. De orde bestaat niet meer. Maar niet alle Tempeliers zijn op de brandstapel terecht gekomen. Enkelen konden ontsnappen om hun schat veilig te stellen. Deze schat bestaat, naast een haast onuitputtelijke goudmijn, vooral uit kennis: de route naar een onbekend continent dat één van de moedigste ridders op zijn queeste naar de Heilige Graal heeft ontdekt. Uiteindelijk komt hij daar in de stad Bäfh-Homett terecht en wordt hij vereerd onder de verbasterde naam Quetzalcoatl.

Historische achtergrond.
De Tempeliers zijn inderdaad op vrijdag 13 oktober 1307 opgepakt en verhoord op gronde van valse beschuldigen. Zij werden beschuldigd van ketterij, afgoderij en homoseksualiteit. Zij zouden op het kruis spuwen en deze afzweren. Een zonde tegen de Heilige Geest dus en dat kan niemand vergeven, zelfs de paus niet. Omdat dit op een vrijdag de 13de gebeurde, zegt men nog altijd dat een vrijdag de 13de een ongeluksdag is. 
De laatste grootmeester van de orde, Jacques de Molay, stierf op 18 maart 1314 op de brandstapel nadat hij de beschuldigingen bleef ontkennen.
In datzelfde jaar zou paus Clemens V de Tempeliers hebben vrijgesproken en in 2007 deed het Vaticaan dit nog eens opnieuw. De paus zou zijn bezweken onder de politieke druk van Filips IV.

Het creatieve team.


Scenarist Didier Swysen (alias Alcante) werd al bekend met de reeks Pandora Box (2005). Samen met Jean Van Hamme (Largo Winch, XIII) schrijft hij aan de reeks Rani. Hij schreef voor de reeks Complot al de drie verschenen verhalen: Le krach de 1929 en La Bataille de Hamburg Hill. De ondergang van de Tempeliers is oorspronkelijk nummer 2 in de reeks.
Co-schrijver Gihef (Jean-François Baudot) kennen we van reeksen als Slangengebroed en als tekenaar van o.a. High Security
Tekenaar Brice Cossu werd al vroeg besmet met het tekenvirus en zou het nooit meet kwijt geraken. Zijn invloeden zijn andere reeksen die hij las en films.  
De tekenstijl doet wat denken aan manga. Hoewel de personages soms moeilijk uit elkaar te houden zijn, zijn de tekeningen helder. Op de lay-out is niet veel aan te merken, deze is vrij gewoon, toch weet Cossu op de juiste momenten een dubbele paginaverspreiding (double-page spread) te gebruiken. Soms maakt Cossu theoretische fouten in zijn bladschikking, maar door de expressieve en heldere tekeningen blijft het album vlot leesbaar.

Hoewel het creatieve team in ons taalgebied vrij onbekend is, staat dit werk op zichzelf en is het een verrassend verhaal over een bekend en veelgebruikt thema: wat is er met de Tempeliers gebeurd? 
Dit album geeft een nieuw antwoord op bovenstaande vraag en op de vraag waar de rijkdommen van de Tempeliers vandaan kwamen. Een must have voor alle fans van het genre en voor wie graag eens een spannend verhaal leest.

Boekgegevens.
 Alcante, Gihef & B. Cossu, Complot: de ondergang van de Tempeliers, Daedalus, ISBN 9789088106248 (7,95).

EJ