maandag 28 september 2015

Resultaat signeersessie Mirka Andolfo op Facts 2015


Nieuw bij Dark Dragon: Engel/Duvel


Grappig, ondeugend en oh zo menselijk.

We kennen allemaal het gezegde dat tegenpolen elkaar aantrekken. Maar is dat ook waar? In het geval van Angelina en Damian wel. Angelina is een mooie engel en Damian een schriele duivel. En toch houden ze ontzettend veel van elkaar. Met Engel / Duvel van Mirka Andolfo is er bij Dark Dragon Books een album verschenen om van te genieten, zowel van het verhaal als van de tekeningen.
Door: Elias Jonkers

Wanneer Damian in het gezelschap verkeert van deze bevallige blondine kan hij maar aan één ding denken: haar in bed krijgen.
Ware het niet dat Angelina haar maagdelijkheid wil behouden tot ze getrouwd is. De altijd opgewonden Damian krijgt het nog moeilijk want het rondborstige engelenmeisje speelt haar rol glansrijk. Haar maagdelijkheid is haar immers heilig!
Oorspronkelijk was zijn plan om met Angelina een onenightstand te beleven, maar na zeven jaar zijn ze nog altijd samen en is Damian nog altijd aan het wachten.
 Aan trouwen als oplossing denkt de duivel niet. Hij is immers een duivel en die gaan niet naar de kerk! Angelina is dan weer zo naïef dat ze de signalen niet altijd begrijpt.
 Vreemde stellen komen wel meer voor in de wereld van de strip. Dit toont ons dat de wegen van de liefde ondoorgrondelijk zijn en kunnen leiden tot bizarre verbintenissen. Hier past het citaat van Goethe:
'De enige echte liefde is de onmogelijke liefde.'
Hoewel beide hoofdpersonages geen aardse wezens zijn, komen hun avonturen toch heel dicht bij het dagelijkse leven van een mens. Damian slijt zijn dagen met o.a. videogames spelen, romantische films kijken en zelfs met Angelina en haar vriendinnen make-upsessies houden…
De altijd opgewonden duivel en het naïeve engeltje maken het verhaal grappig en ondeugend. Ondanks de verwijzingen naar seks en de vele borsten gaat het verhaal nergens te ver en wordt het niet vulgair.
Originele tekening van Mirka Andolfo
Het album is opgebouwd als een spiegel. Het begin vertelt over hoe Damian Angelina ontmoet en over zijn eerste idee om haar enkel te ontmaagden. Wat dan volgt zijn korte episodes van telkens één pagina. Op het einde van het boek krijgen we weer een langere episode met als toepasselijke titel: ‘Gaat het dat toch gebeuren?’

Damian doet ons denken aan Wolfie van de Red Hot Riding Hood tekenfilm van de legendarische Tex Avery. De arme wolf staat ook helemaal in vuur en vlam voor de mooie Riding Hood. Net als Angelina laat de kledij van Riding Hood niet veel aan de verbeelding over.
Als lezer kom je helemaal in het verhaal en laat je niet meer los zodat de bijhorende geluidseffecten van onomatopeeën als ‘Boing’, ‘Argh’ en ‘Gnik’ zich automatisch gaan afspelen in het hoofd van de lezer.
Net als het verhaal zijn de tekeningen van Mirka Andolfo ondeugend, soepel en duidelijk. Alles aan de tekeningen klopt. De stijl doet enerzijds denken aan bishoujo – de Japanse term voor jonge en mooie meisjes – die vaak voorkomt in manga en anime. 

Aan de andere kant doet de stijl denken aan de Good girl art, zoals bij The Rocketeer-bedenker Dave Stevens, en Pin-up tekeningen zoals die van Gil Elvgren. Sensueel, verleidelijk maar nooit vulgair.

Boekgegevens:
Mirka Andolfo, Engel / Duvel. Deel 1: Inferno, Dark Dragon Books, ISBN 9789460783654 (€ 8,95)

Deel 2: Vagevuur wordt verwacht voor februari 2016. 















EJ

woensdag 23 september 2015

Marvel Comics bij Standaard Uitgeverij: The Amazing Spider-Man


Een vliegende start voor Standaard Uitgeverij.

De Nederlandse vertalingen van Marvel bij Standaard Uitgeverij staan voor de deur. Het eerste nummer van The Superior Spider-Man bij Standaard Uitgeverij is al een voltreffer. Een mooie uitgave, een goede vertaling en een sterk verhaal: dat zijn alvast de elementen van een succesvolle strip.
Door Elias Jonkers.

Dit artikel verscheen ook op de website van de Boekenkrant: http://www.boekenkrant.com/een-vliegende-start-voor-standaard-uitgeverij/

Al is de kracht van het verhaal niet direct de verdienste van Standaard Uitgeverij (SU) maar van Marvel zelf. Meer bepaald, van scenarist Dan Slott, die we al kennen van o.a. The Amazing Spider-Man en zijn verhaallijnen over The Avengers.

De albums die vanaf oktober 2015 in de handel komen, zijn wel de verdienste van SU, en het zijn pluimen die zij meer dan waard zijn.
Het grootste gevaar bij vertalingen zijn onnatuurlijk klinkende zinnen. Vele vertalingen gaan hier de mist in en het is dan ook begrijpelijk dat de lezer naar de oorspronkelijke Engelse uitgave gaat. Maar dit is absoluut niet het geval bij de vertalingen van SU.
Een volgende pluim op de hoed van SU is de mooie uitgave. Het formaat is typisch Amerikaans: een bundeling van meerdere nummers (issues in het Engels) en zelfs met reclame en covertekeningen in het album. Gelukkig is de reclame alleen voor de volgende uitgave. Op het einde van het album zien we de cover van het tweede nummer en verkoopdatum. Allemaal typisch Amerikaans, waardoor de verschillen tussen de twee markten nog meer worden verkleind. Dit is een zeer interessante evolutie in de stripwereld.

Het verhaal
Marvel begon in 2013 met The Superior Spider-Man, dat moest dienen als vervanging van de langlopende serie The Amazing Spider-Man.
The Amazing Spider-Man hield op bij #700, het laatste deel van de Dying Wish storyline. In deze 3-delige verhaallijn wisselen Doctor Octopus en Peter Parker/Spider-Man van lichaam. Peter zit vast in het stervende lichaam van Octopus. Hier gaat The Superior Spider-Man verder.

Het eerste deel van The Superior Spider-Man bij SU vertelt wat voorafging in The Amazing Spider-Man. Het verhaal is spannend en zuigt de lezer helemaal vast in het web van Spider-Man. Er kan maar één conclusie zijn: je moet gewoon de andere delen lezen!
 
Marvel-uitgaven bij Standaard Uitgeverij
De uitgaven staan tot maart 2016 op de kalender. Op 7 oktober starten All New X-Men 1, Iron Man 1, Uncanny Avengers 1 en natuurlijk The Superior Spider-Man.
In november voegen Thor, Captain America, Guardians of the Galaxy en Wolverine zich bij de groep.
Vanaf december tot maart komen de volgnummers uit.
Als SU de kwaliteit van The Superior Spider-Man kan doortrekken naar de andere uitgaven zal dit een succesverhaal worden.

De toekomst van de superhelden.
Dat de Nederlandstalige rechten van Marvel eigendom zijn van SU is een voorbeeld van de populariteit van de superhelden. Na een bewogen geschiedenis van 77 jaar is het superheldengenre nog steeds het meest succesvolle en met de veelheid aan titels en geplande verfilmingen tot minstens in 2018 is de wereld van de superhelden van een stevige toekomst voorzien.

EJ
 

dinsdag 22 september 2015

007 in strips


Een jaar geleden kreeg Dynamite van Ian Fleming Publications de toelating om een stripreeks te publiceren over James Bond in twee verschillende tijdlijnen. Waarvan één over de dagen voor Casino Royal (de eerste roman) en het tweede in een meer hedendaagse achtergrond. 
Warren Ellis zal de scenario's schrijven van de lopende stripreeks James Bond 007. Jason Masters in de kunstenaar van dienst. 
"Ian Fleming's James Bond is an icon, and it's a delight to tell visual narratives with the original, brutal, damaged Bond of the books," says Warren Ellis."
 We kennen Warren Ellis van o.a. het geweldige Planetary en Hellblazer. Ellis won verschillende Eagle Awards.
Website Warren Ellis: http://www.warrenellis.com/
 
Vanaf het verschijnen (november) hou ik jullie op de hoogte over de albums. 

EJ


maandag 21 september 2015

Vergeten superhelden: Blue Fire

Blue Fire maakte zijn debuut in Wham Comics #2 (december 1940) en werd uitgegeven door Centaur Publications. Centaur was een van de éérste uitgeverijen van strips in Amerika. Hoewel de uitgeverij maar 4 jaar bestond (1938-1942) creëerde zij enkele kleurrijke personages zoals Amazing Man (Bill Everett), The Arrow, The Masked Marvel en Blue Fire. 

Blue Fire werd geschreven en getekend door Louis (Lew) Glanzman die na zijn carrière in de stripindustrie naam maakte met historische schilderijen. 

Hieronder het oorsprongsverhaal van Blue Fire (uit Wham Comics #2, 1940):



EJ

zondag 13 september 2015

Gele bananenhumor

Dit artikel verscheen in de Boekenkrant nr.9, september 2015, p.32.
Op de website van de Boekenkrant: http://www.boekenkrant.com/gele-bananenhumor/

‘Ba-ba-ba-ba-ba-nana…’ zingen de Minions in hun lofzang aan de banaan in hun banana-song. Dit album is een ode aan humor voor groot en klein. Een ideaal geschenk aan het begin van de vakantie.

Door Elias Jonkers.

De Minions, de kleine gele mannetjes met hun eigen taal en gebruiken, krijgen na hun film nu ook een stripreeks nadat ze wereldbekend zijn geworden door hun rol in de Despicable Me-films. De kleine mannetjes belanden voortdurend in hilarische situaties en voeren hun taken uit met een grote vindingrijkheid die niet altijd het gehoopte resultaat geeft.
Het album is een gag of stop-comic. In een stop-comic wordt een grap visueel uitgewerkt op één pagina. De korte verhaaltjes in dit album zorgen voor een amusante afleiding.
We krijgen, als lezer, een inkijk in de wereld van de Minions. Zij leven onder de grond in een doolhof van kamers en experimentruimtes. De ene Minion komt op sollicitatiegesprek, terwijl de andere in alle rust zijn banaan probeert te eten. De ene keer probeert een Minion een goed verslag te schrijven, dan weer proberen ze elkaar schaakmat te zetten.
De verhalen eindigen vaak op een verassend einde dat niemand zag aankomen. Een beetje zoals de Minions zelfs: onvoorspelbaar maar ongelooflijk grappig.
De lezer wordt volledig in de wereld van de Minions gezogen waardoor je zelfs de grappige geluidjes, waaruit de Minions-taal bestaat, gaat horen.

De Minions zijn sinds de eerste film van Despicable Me een helse internethype: ze worden bekeken door miljoenen mensen en ze zijn haast niet uit het staatbeeld weg te denken. Hun eenvoud maakt hen zo begeerlijk en dat is de kracht van dit album: eenvoudige verhalen die je doen dubbelplooien van plezier.

Minions 1. Banana! is een must have voor zowel de allerkleinsten als volwassenen waarin je kennis maakt met de leefwereld van de Minions vol absurde situaties.

Boekgegevens:
Renaud Collin; Didier Ah-Koon, Minions 1. Banana!, Dupuis, ISBN 9789031433629 (€ 6,50)


 Het artikel:

EJ