zondag 25 oktober 2015

De nieuwe Asterix: De papyrus van Caesar (nr.36)

De censuur in actie.
De papyrus van Caesar, het 36ste album van Asterix, ligt in de winkels. De ingrediënten zijn als vanouds: woordspelingen en het verleden aan het heden linken. We maken weer kennis met de Gallische koppigheid en de Romeinse spitsvondigheid en zien de Romeinse censuur in actie. Het nieuwe album is opnieuw een juweeltje.
Door Elias Jonkers.

Artikel op de website van de Boekenkrant: http://www.boekenkrant.com/asterix-de-censuur-in-actie/

 Het verhaal vangt aan op het moment dat Caesar zijn Commentarii De Bello Gallico, ofwel Commentaren over de Gallische Oorlog, afgewerkt heeft. Caesar heeft heel Gallië veroverd. Héél Gallië? Nee, één klein dorp bleef dapper weerstand bieden.
En daar is Caesar eerlijk over al denkt zijn uitgever, Bonus Promoplus, daar anders over. Het betreffende hoofdstuk wordt weggelaten en alle kopieën vernietigd. Maar één kopie blijft bestaan en komt in de handen terecht van de Gallische activist en nieuwtjesjager Polemix. Uiteindelijk komt de papyrus in het dorp van onze helden terecht.

Daar krijgt Heroïx het idee om ook zijn commentaren te schrijven. Ondertussen zorgen Asterix, Obelix, Panoramix én Idefix dat de papyrus – en dus het hoofdstuk – blijft bestaan door hem toe te vertrouwen aan de oude druïde, Archeopterix, ooit nog de leraar van Panoramix. Deze druïde is verantwoordelijk voor het mondeling overbrengen van de geschiedenis van de Galliërs. Want zoals de Panoramix zegt: “Wat geschreven is zal verdwijnen, maar de woorden blijven.” Ondertussen zitten de censuur, de speciale eenheden van Promoplus, achter de papyrus aan.
Het nieuwe album, het tweede van scenarist Jean-Yves Ferri en tekenaar Didier Conrad, is een satire op de journalistiek en censuur. De nadruk ligt op de strijd over de controle van informatie en de macht die dat met zich meebrengt.
Het album zit vol met postduiven die snel en efficiënt berichten kunnen versturen. De postbode met de postkoets vreest zelfs voor zijn baan: “(gevloek) en wie staat straks op straat? De bode!” roept hij een postduif achterna. Wanneer een duif door de piraten wordt onderschept spreken we terecht van informatiepiraterij. Het postduifsysteem wordt gekoppeld aan ons hedendaagse postsysteem en dit levert grappige situaties op.

De gebruikelijke verwijzingen naar bestaande personen komen ook nu weer boven: Polemix, de nieuwtjesjager en klokkenluider, is geïnspireerd op Julian Assange, en de uitgever van Caesar, Promoplus, is geïnspireerd op Jacques Séguéla, de publicist en imago-adviseur van de voormalige Franse president Mitterrand. Meer vertrouwde elementen zijn dat Obelix zich ergert als men hem dik noemt, Hoefnix en Kostunrix elkaar het leven zuur maken, Heroïx en zijn vrouw Bellefleur geregeld ruziemaken, Asterix de denker blijft…

Het nieuwe Asterix-team is heel goed bezig en we kunnen alleen maar uitkijken naar het volgende album.

En wat is er ondertussen met het hoofdstuk over de Gallische Oorlog gebeurd? Dat is overgegaan van druïde op druïde totdat het ter ore is gekomen van twee stripmakers die er een serie grappige verhalen van maakten.






Boekgegevens:
Jean-Yves Ferri; Didier Conrad, Asterix 36: De papyrus van Caesar, Hachette, ISBN 9782864972723 (€ 6,95)

dinsdag 20 oktober 2015

De vleermuis en de schildpad.

The Dark Knight meets Teenage Mutant Ninja Turtles.

Krang verzint een plan om zich te ontdoen van zowel de Turtles en Shredder door hen te transporteren naar een andere dimensie. Ze landen in de donkere en gevaarlijke straten van Gotham City.  Al snel ontmoeten ze de beroemdste inwoner van Gotham, The Caped Crusader.
De Dark Knight kan wel eens hun enige hoop zijn op het overwinnen van hun vijanden en om weer thuis te geraken. Maar niet voordat ze de geconfronteerd worden met de hele cast aan schurken in Gotham. En dat zijn er een hoop!
De DC/IDW miniserie (6 delen) crossover staat gepland voor november.Deze crossover zet twee wereldwijde pop-iconen naast elkaar.

De zesdelige miniserie zal geschreven worden door James Tynion IV (o.a. Batman Eternal) en getekend door Freddie E. Williams II (Robin, Captain Atom). Teenage Mutant Ninja Turtles co-creator Kevin Eastman en andere kunstenaars zullen variatie covers verzorgen.


Teenage Mutant Ninja Turtles.

Cover TMNT #1, Mirage Studios, 1984
We kennen de Turtles van cartoons, Tv, films, speelgoed en andere gadgets. Maar ze vinden hun oorsprong in de strip. 
De Turtles zagen hun debuut in 1984 als een parodie op de populaire strips van die tijd: teenage, mutants, superhelden en ninja's (zoals Frank Millers Ronin). De Turtles zijn antropomorfe schildpadden en zijn een knipoog naar het toen immens succesvolle Cerebus the Aardvark.
The Turtles werden gecreëerd door Kevin Eastman en Peter Laird. Eastman is tevens de redacteur van het sciencefiction en fanatsy stripsmagazine Heavy Metal, dit is de Amerikaanse versie van het Franse blad Métal Hurlant. Dit Franse blad werd opgericht door o.a. Jean Giraud (Moebius) en toonde werk van grote meesters in de strip, zoals Milo Manara en Enki Bilal.  Heavy Metal toonde werk van Europese stripkunstenaars in de VS.

In 1980 en vroege jaren 1990 kende de Turtles hun hoogtepunt en kende het een wereldwijd succes en roem.

IDW Publishing is de Amerikaanse uitgeven van The Teenage Mutat Ninja Turtles strips.
De Teenage Mutant Ninja Turtles worden in het Nederlands uitgegeven door Dark Dragon Books:
http://www.darkdragonbooks.com/c-2224854/teenage-mutant-ninja-turtles/ 

Batman.

Het debuut van Batman.
Batman werd in 1939 bedacht door Bob Kane en verscheen voor het eerst in Detective Comics #27. Batman was één van de eerste superhelden die het succes van Superman in Action Comics #1 moesten herhalen. Samen met Superman is Batman één van de populairste superhelden ter wereld. Batman wordt steeds weer heruitgevonden, al blijven de ingrediënten grotendeels hetzelfde.


maandag 19 oktober 2015

Verwacht in 2016: Nieuwe Star Wars reeks bij Marvel

Star Wars: Obi-Wan & Anakin


Schrijver Charles Soule (ook van Star Wars: Lando) duikt verder in de relatie tussen Obi-Wan Kenobi en Anankin Skywalker. 
Kunstenaar van dienst is Marco Checchetto.

“Anakin was a good friend. When I first knew him, your father was already a great pilot, but I was amazed how strongly the Force was with him. I took it upon myself to train him as a Jedi. I thought that I could instruct him just as well as Yoda. I was wrong.” - Obi-Wan Kenobi in Episode VI

De reeks zal uit 5 delen bestaan en richt zich op de relatie tussen Anakin en Obi-Wan (leerling - meester relatie is één van de archetypische relaties in de verhaalkunst) tussen Episode I en II. De tien jaar waar we niets van weten. We weten dat Obi-Wan en Anakin tussen The Phantom Menace en Attack of the Clones al heel wat avonturen hebben beleefd. Maar wat is er juist gebeurd?
Op het einde van Episode I zijn zowel Obi-Wan als Anankin nog erg jong. Obi-Wan was tot voor kort zelf nog een leerling. 

In deze nieuwe reeks zullen we de antwoorden krijgen en zien we Obi-Wan en Anakin tijdens onbekende gebeurtenissen en in een leeftijd zoals we ze nog nooit gezien hebben.

Benieuwd hoe dat afloopt? Volg het verhaal vanaf januari 2016 en updates op deze blog.

EJ

dinsdag 13 oktober 2015

Egg-citing Adventures: Super Angry Birds.


De Angry Birds zijn van oorsprong een computerspelserie van Finse herkomst, ontwikkeld door Rovio Entertainment. Er bestaan versies voor de PC, Android, Windows Phone... Wat de populariteit nog meer deed stijgen.
Ondertussen bestaat er van de Angry Birds o.a. kleding, speelgoed en strips!
In 2016 zal er een langspeelfilm uitkomen: The Angry Birds Movie.





Het is ieders favoriete woedend gevogelte zoals je ze nog nooit hebt gezien! Een nieuwe groep van would-be helden, met mogelijkheden voorbij dat van sterfelijke vogels. Zij vechten een geheime oorlog tegen Koning Varken en zijn volgelingen.  
Zij zijn de Super Angry Birds!

 Een preview van Super Angry Birds #1

Ook wanneer New York in gevaar is, is er maar één team moedig... en... gek genoeg om op te staan en te vechten voor de rechten van haar burgers: De Super Angry Birds!

 Nummer 3 zal vanaf november te koop zijn. 
Nummer 4 zal voor begin december zijn:  
Stella's dromen van een carrière als zangeres worden verpletterd omdat alle nachtclubs in New Yolk worden beheerd door de Koning Varken. Het is aan de Super Angry Birds om haar dromen waar te maken.
 Angry Birds worden in het Nederlands uitgegeven door Ballon Media. Nummer 4: De lokvogel (ISBN: 9789462103146) verscheen begin oktober.
 
 Officiële website van The Angry Birds: https://www.angrybirds.com/ 
Cover gallery:


 EJ

donderdag 8 oktober 2015

Nieuw bij Dargaud: Stern 1. Een privédetective in het wilden westen.

Een privédetective in het wilden westen.

Dat western als genre nog lang niet dood is bewijst het eerste deel van de nieuwe reeks Stern: de Doodbidder, de Zwerver en de Moordenaar van Frédéric en Julien Maffre. De hoofdingrediënten van dit verhaal zijn mysterie en actie. Want hoe kan het ook anders in het Wilde Westen?
Stern is, na Undertaker, de tweede western die op korte termijn bij Dargaud is verschenen met een doodgraver als hoofdrolspeler.
Door Elias Jonkers.

Het verhaal begint, bij wijze van inleiding, in 1863 in het stadje Lawrence in Douglas Count, Kansas. We zijn getuigen van een brutale overval op de weerloze burgers van dit stadje.
Het verhaal gaat verder in 1882 in het dorpje Morrison in Coffey County, Kansas. Daar ontmoeten we Elijah Stern, de held van het verhaal. Hoewel, held? Stern is een doodgraver, een beroep dat niet echt veel aanzien had. Toch is Stern niet zoals andere doodgravers: hij zegt niet veel maar is wel belezen, leeft sober en heeft verschillende talenten. Hij is een meesterlijk detective en lijkschouwer. Het is Stern die ontdekt dat de lichamen die hij moet begraven vermoord zijn en uiteindelijk komt hij erachter wie de schuldige is.
Stern is een mysterieus figuur en zoals elk mysterieus figuur heeft ook hij een verborgen geschiedenis. Iedereen in het stadje lijkt een verbogen geschiedenis te hebben en alle hoofdpersonages zijn op één of andere manier met elkaar verbonden.

Naast fictie bevat Stern ook een kern van waarheid. Zo is het Bloedbad van Lawrence (Lawrence Massacre) ook echt gebeurd in 1863. Een guerilla-leger, bekend als ‘Bushwhackers’ vielen het dorp, dat zich verzette tegen slavernij, aan en vermoordden honderden mensen.

Western als stripgenre was vooral populair in de Verenigde Staten in de jaren direct na de Tweede Wereldoorlog, wanneer de verkoop van het superheldengenre sterk daalde. In 1928 begon de krantenstrip Young Buffalo Bill (later Broncho Bill) en liep tot in de jaren 1950. Tegen eind jaren 1960 daalde de populariteit van de western comics stevig. Enerzijds vanwege western op tv en omdat de western comics een romantisch beeld gaven van ‘the American West’ en de gehele Amerikaanse geschiedenis. Wanneer de VS worstelde met de culturele kwesties in de jaren ’60 en de oorlog in Vietnam was het genre western niet meer zo aantrekkelijk. Dit gold niet alleen voor de strips maar ook voor film en literatuur.
Terwijl de populariteit in de VS daalde bleef het genre in Europa wel draaien. Lucky Luke kende een immense roem, ook in Canada. Jijé gebruikte de indrukken die hij had opgedaan tijdens zijn reis naar Amerika in de reeks Jerry Spring, waar Goscinny ook nog voor geschreven heeft. De bekendste western reeks is Blueberry van Charlier met Jean Giraud (Moebius) als tekenaar.

Western is één van de belangrijke genres in de geschiedenis van de strip en net als elk genre heeft western zijn eigen codes. De setting is het Wilde Westen en de personages zijn vaak archetypes: de sheriff die zich alles kan permitteren, de hoeren, goudzoekers, priesters en ook de doodgraver. De doodgraver is vaak een oude griezelige man, helemaal in het zwart gekleed. Laat onze doodgraver, Stern, dat nu net niet zijn. Stern is een jonge man, die weliswaar in het zwart gekleed gaat. Elk beroep zijn dresscode natuurlijk.

Stern is een album dat speelt met de regels van het genre en is een waardevolle aanvulling voor de lijst met western strips. Verhaaltechnisch is het sterk. Heel het album lang speelt bij de lezer de vraag wat die gebeurtenis uit 1863 te betekenen heeft. Wie zijn de kinderen die we daar zien? Het antwoord krijg je wanneer alle puzzelstukjes in elkaar vallen.

Het album is visueel ook ontzettend sterk en we worden meermaals weggeblazen door knappe scènes en sterke personages. We voelen begrip voor elk personage, maar kunnen de woede en afgunst ook begrijpen. Het getuigt van een meesterlijk teken- en schrijfwerk om personages op die manier tot leven te wekken.

Dat het verhaal een grond van waarheid heeft maakt dat het onder een tweede categorie kan vallen: historische fictie. Het verhaal geeft een kijk op de verdeeldheid van Amerika: de Noordelijken en de Zuidelijken en waarom zij tegen elkaar streden. Moest een leerkracht een insteek nodig hebben voor een les rond deze problematiek: het album Stern zal u van dienst zijn.

Boekgegevens:

Frédéric en Julien Maffre, Stern: de Doodbidder, de Zwerven en de Moordenaar, Dargaud, ISBN 9789085584124 (€ 9,50)

















Dit artikel is verschenen bij De Boekenkrant op 13 jan. 2016.

woensdag 7 oktober 2015

Nieuw bij Dargaud: Mooie Zomers 1: zuidwaarts

Het leven zoals het is.

 Dit artikel is ook verschenen op de website van de Boekenkrant: http://www.boekenkrant.com/het-leven-zoals-het-is/

Deze keer geen sprookje of verhaal over een oorlog maar een eerlijk verhaal over het echte leven. Het leven zoals het is van een Belgisch gezin dat heel het jaar werkt om in de zomer naar de zon te kunnen gaan. Een familie die leuke maar ook droevige momenten meemaakt. Mooie Zomers is een wondermooi en nostalgisch familieverhaal.
Door: Elias Jonkers

Het verhaal speelt zich af in 1973. Met een volgepropt RV'tje in de blakende hitte met vakantie naar het zonnige zuiden.
Pierre, de vader, is striptekenaar van beroep en wacht nog steeds op zijn grote doorbraak. Madeleine of kortweg Mado, de moeder, werkt als verkoopster in een schoenenwinkel, al heeft ze daar schoon genoeg van. Dit echtpaar heeft vier kinderen: Julie, de oudste dochter, Louis, hun enige zoon met zijn onzichtbare vriend Tchouki, Nicole en Paulette, de jongste dochter.
De vader zit aan het stuur. Want hoe kan het ook anders? De moeder heeft de landkaart bij zich en de kinderen zitten achterin te spelen en elkaar aan het plagen. Louis zit rustig in zijn Lucky Luke-albums te lezen en zegt niet veel. Je kan het de arme jongen met drie zussen niet kwalijk nemen.

We ontmoeten dit gezin wanneer ze op reis vertrekken naar het zuiden van Frankrijk. We zijn deelgenoot bij de vrolijke momenten, de doldwaze situaties maar ook bij de kleine en grote problemen dat elk gezin heeft. We zien de ouders hun best doen om hun kinderen een onvergetelijke zomervakantie te geven. Maar het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn, zoals de familie Faldérault ontdekt. Toch kan een vakantie een gezin terug dichter bijeen brengen. Vakantie is het moment om de zorgen van de dagdagelijkse sleur even te vergeten en de batterijen terug op te laden.

Zidrou bewijst ook in dit album dat hij een meesterlijk schrijver is van in dit geval een mooie en eerlijke familiesaga. Hij geeft ons een herkenbaar verhaal, laat ons lachten en we voelen ons soms gegeneerd als onbeschaamde toeschouwer.
Dat Jordi Lafebre de scenario’s van Zidrou geloofwaardig kan vertalen weten we al van de reeks La Mondaine. Ook deze keer is Lafebre er grandioos in geslaagd. We kunnen het geluk, verdriet, angst, schaamte, kwaadheid en hoop in de ogen van de personages zien. De personages komen tot leven. Hierdoor lijkt het alsof we naar een film zitten te kijken en hier en daar beelden te zien krijgen die kunnen dienen als mooie vakantiefoto’s.

Mooie Zomers is een wondermooi en heerlijk nostalgisch familieverhaal om herinneringen mee op te halen aan de voorbije zomers en vooruit de denken aan de vele zomers die nog mogen volgen.

Boekgegevens:
Zidrou en Lafèbre, Mooie zomers 1: zuidwaarts, Dargaud, ISBN 9789085584087 (€ 9,50)










EJ

dinsdag 6 oktober 2015

Yet another Adventure of Cicero's Cat

Uit The Funnies #1 (1936) van Dell Comics.
Het was voor de tweede keer dat Dell Publishing een publicatie met de naam The Funnies uitbracht in het standaard comic book formaat. Deze tweede serie van de titel was een rivaal voor de succesvolle publicatie van Eastern Color's Famous Funnies.

De oorspronkelijke Funnies van Dell liep van 1929 tot 1930. Deze reeks lag aan de basis van twee belangrijke publicaties in 1933, beide bij Eastern Color: Funnies on Parade en Famous Funnies: A Carnival of Comics. De laatste word vaak gezien als het eerste echte Amerikaanse stripboek.

Maar nu, zonder oponthoud, een avontuur van Cicero's Cat:


donderdag 1 oktober 2015

Suske en Wiske BV Specials

Suske en Wiske-strips door BV's: 6 zaterdagen op een rij.

Ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van Suske en Wiske biedt Het Laatste Nieuws zes bijzondere en exclusieve albums aan.
Zes bekende Vlamingen schreven elk een Suske en Wiske-verhaal en gingen elk aan de slag met een tekenaar. Het resultaat zijn zes unieke albums, allemaal getekend in een aparte stijl.
Deze albums zijn slechts tijdelijk te verkrijgen. De actie loopt van 26 september tot 31 oktober en de opbrengst gaat naar SOS Kinderdorpen

De duo's:
Tom Waes en Charel Cambré (26/09)
Jan Verheyen en Jan Bosschaert (3/10)
Pieter Aspe en Kim Duchateau (10/10)
Staf Coppens en Ivan Adriaenssens (17/10)
Alex Agnew en Kris Martens (24/10)
Siska Schoeters en Ilah (31/10)

Album 1: De Spitse bergen / Tom Waes; Charel Cambré

Tijdens de tv-opnames in Spitsbergen raakt Tom Waes vermist. Pascal, de klankman van Tom, roept de hulp in van Suske en Wiske. Onze vrienden zetten samen met Pascal koers richting het hoge noorden waar Tom in de dichte mist verdween. Al snel vinden ze de plek terug waar hij het laatst werd gezien. Maar verder dan dat geraken ze niet, want iemand saboteerde hun sneeuwscooters. Gelukkig is Jerom er om hen uit de nood te helpen. Na enig oponthoud zetten onze vrienden hun tocht verder, maar zullen ze Tom terugvinden?

Tom Waes gebruikte één van zijn reizen voor Reizen Waes als inspiratiebron voor dit verhaal en had al heel wat achtergrondinformatie over Spitsbergen. Hierna was het naar eigen zeggen slechts wachten op inspiratie. En die inspiratie is duidelijk gekomen.
Het verhaal heeft alles. Van een jaloerse Lambik tot het complot van Krimson en Jerom die als een deus ex machina de boel komt redden. 
Het is overigens geen verrassing dat Suske het favoriete personage van Tom is. Net als Tom Waes  is Suske een echte avonturier.

Charel Cambré werkte een tijdje mee in Studio Vandersteen aan de reguliere Suske en Wiske en is sinds 2013 nauw verbonden met het duo als tekenaar van Amoras
Cambré tekende dit album in zijn herkenbare stijl die wel wat weg heeft van Amoras, vooral bij Jerom en Lambik. 
Dat de personages Cambré wel liggen is duidelijk zichtbaar en herinnert aan het onvoltooide project van Cambré en Grossey: een prequelspin-off. Lang voor Amoras had Cambré dus al het idee om Suske en Wiske vanuit een andere invalshoek te benaderen. 
Over het scenario van Tom zegt Cambré: 
"...Het scenario van Tom sprak in feite voor zich en was makkelijk om te zetten naar tekeningen. Ik ben zeer tevreden over het eindresultaat..." 
En het is helemaal terecht dat Cambré tevreden kan zijn, net als Tom Waes. 

Album 2: De verwoede verzamelaar / Jan Verheyen; Jan Bosschaert.

Lambik treft de woning van Sidionia in complete chaos aan. Even later vindt Jerom een brief waaruit blijkt dat ze is ontvoerd. De ontvoerder eist geen losgeld maar filmrelikwieën. De enige die onze vrienden kan helpen, is professor Barabas. Met de teletijdmachine worden onze helden naar de filmklassiekers geflitst. Wat volgt is een aaneenschakeling van de meest waanzinnige achtervolgingen uit de filmgeschiedenis. Zullen ze alle voorwerpen verzamelen en Sidonia redden uit de handen van haar ontvoerder?

Film is een logisch onderwerp voor regisseur Jan Verheyen. Het album zit dan ook vol met iconische filmscènes, maar dan verstoord door onze helden. Het album bevat niet alleen verwijzingen naar films maar ook naar andere strips van Bosschaert. Hoewel Jan Bosschaert zich wat te beperkt voelde met de indeling in vier stroken en liever zijn Jaguar-stijl nog eens had bovengehaald, kunnen we het volledig eens zijn met Jan Verheyen: het eindresultaat is een hebbeding, vooral dankzij de tekeningen van Jan Bosschaert. 

Album 3: Vredeskruid / Pieter Aspe; Kim Duchateau.

Op een zomerse dag ontvangt Sidonia een noodkreet van haar lang verdwenen broer (!) Adonis. In een boodschap vertelt hij over zijn levenswerk op de Zuidpool, het kweken van vredeskruid, een plantje dat oorlog en geweld onmogelijk moet maken. Enkele gewetenloze wapenhandelaars hebben echter zijn hele voorraad vernietigd. Gelukkig kon Adonis één plantje veilig verstoppen. Met de Gyronef gaan onze vrienden op zoek naar het overgebleven plantje en naar Adonis, die gevangen gehouden wordt door de wapenhandelaars.

Voor Pieter Aspe was het schrijven van een Suske en Wiske-scenario een jongensdroom die in vervulling is gegaan. En dat zien we. Het verhaal zit goed ineen en de verloren gewaande broer van Sidonia, nonkel Adonis, is goed gevonden. Misschien kunnen we nog meer stripscenario's van Aspe verwachten? Het zou in ieder geval zeker geen kwaad kunnen.

Kim Duchateau wou oorspronkelijk meer experimenteren met de tekeningen voor dit album. De stijl die hij gekozen heeft is zijn typische humoristische stijl die een tegengewicht biedt voor het scenario van Aspe, dat vooral de nadruk legt op actie en avontuur. De personages zijn nog herkenbaar en bij sommigen is er een extra nadruk gelegd: Sidonia is extra dun en Wiske is sexy, net als Esther Verkest, het bekendste personage van Duchateau.

Album 4: Het naderende noodlot / Staf Coppens; Ivan Adriaenssens.

Crimsonodactyl roept alle dinosaurussen op hun wintervoorraden af te staan aan de vuurdraak om hem zo gunstig te stemmen. Niet iedereen gelooft het verhaal over de vuurdraak, maar uit angst voor natuurrampen zijn ze bereid hun voedsel in te leveren. Suskosaurus en Wiskosaurus lopen even langs bij Professaurus die hen iets anders vertelt: de vuurdraak is een vallende ster die afstevent op hun planeet. Ze moeten zo snel mogelijk iedereen in veiligheid brengen. Gelukkig krijgen ze hulp van Lambikotops en Jeromosaurus...

Suske en Wiske als dinosaurussen? Jerom is een T-rex omdat hij zo sterk is en Lambik heeft nu drie horens in plaats van zes haartjes, Barabas is een Pachycephalosaurus, die met zijn grote stevige kop, omdat de professor slim is. Leuk gevonden maar geen hoogvlieger. 

Het idee kwam tot stand om iets te doen met het verleden van Staf Coppens, toen hij nog dierenprogramma's maakte. Ivan Adriaenssens kennen we vooral van zijn graphic novels over de Eerste Wereldoorlog. Hij werkte al eerder samen met Staf Coppens voor het programma Aya (vtmKzoom). 

Album 5: De groffe grapjas / Alex Agnew; Kris Martens.

Lambik neemt Jerom, Sidonia, Suske en Wiske mee voor een avondje stand-up comedy met Alex Agnew. Lambik heeft bovendien nog een verrassing, want na het optreden mogen ze backstage. Wiske is enorm in haar nopjes met de meet & greet en valt bijna in zwijm. De anderen zijn minder onder de indruk, maar Sidonia stemt toch in om met z’n allen samen met Alex naar de Sinksenfoor te gaan. Wanneer Alex iemand het leven redt, is Wiske helemaal betoverd en Jerom op zijn tenen getrapt. Alex Agnew begint een belangrijke rol te spelen in het leven van onze vrienden, tot ergernis van velen.

Alex Agnew vertelt dat hij best wel geïntimideerd was door het schrijven van een script, omdat hij dat nog nooit gedaan heeft. Dit is spijtig genoeg te zien aan het resultaat. 
We weten dat Alex Agnew een stripliefhebber is en vooral van Amerikaanse comics houdt. Maar stripliefhebber zijn, is niet genoeg om er zelf één te kunnen maken. Hij heeft heel wat verwijzingen in het album verstopt naar comics, films en muziek. Het vertrekpunt was: een paar scenes die er per se in moesten zitten. Het resultaat is op een middag verzonnen, vertrouwt Agnew ons toe. En het album doet dat ook vermoeden.
Voor Kris Martens was het een hele eer om in het universum van Suske en Wiske te mogen spelen. De personages zijn herkenbaar gebleven en Alex Agnew is goed getekend maar je wordt niet weggeblazen door het resultaat. De heren hadden beter minder gespeeld. 

Album 6: De Barabass / Siska Schoeters; Ilah.

Suske en Wiske hebben een vakantiejob op een festival waar ze instaan als loopjongen en -meisje voor de artiesten. Wanneer ze even vrij zijn, komen ze nog meer bekend volk tegen. Professor Barabas komt er zijn nieuwste uitvinding tonen en Jerom staat in voor de veiligheid. De organisator van het festival is echter in alle staten: zijn belangrijkste artiest, Dj Bas Vegas, is verdwenen. Hoewel er meteen twee andere dj’s klaar staan, gaan Suske en Wiske op onderzoek. 

Siska Schoeters heeft gekozen voor een onderwerp dat dicht bij haar leefwereld zit: festivals. Op festivals gebeuren altijd onvoorziene zaken. Siska heeft duidelijk de juiste keuze gemaakt voor dit album. Ze mag terecht trots zijn op haar Suske en Wiske.

Inge (Ilah) Heremans is bekend van haar Cordelia-strip en haar Mira verscheen tot 2008 in Flair. Zij maakte illustraties voor een De Lijn-campagne en Boekenbeursaffiches. 
Voor Ilah komen de personages even tot leven wanneer ze aan het tekenen is. Ze zit in het verhaal en werkt intuïtief. Deze betrokkenheid voelen we als lezer ook. Ilah mag tevreden zijn met het resultaat, ook al zegt ze zelf dat ze het er soms moeilijk mee heeft. Misschien een idee om meer albums uit te brengen? 

Een overzicht.

De Suske en Wiske special begint in stijgende lijn met drie sterke verhalen en twee zeer mooie tekenstijlen. De stijl van het derde album past niet echt bij Suske en Wiske. Een echt dieptepunt is het vijfde album. Gelukkig kunnen we weer met een stijger eindigen. 
De reeks toont ons dat het schrijven van scenario's niet altijd even gemakkelijk is en we kunnen er de geoefende handen zo uithalen. 
Het is een leuke reeks en het verzamelen waard, zeker als je bedenkt dat je daarmee ook nog eens het goede doel steunt. Wij wensen Suske en Wiske nog een fijne zeventigste verjaardag toe.

Elias Jonkers en Sien Vrolix