De Bijbel in 1001 blokjes: Nieuwe Testament.
Van het meest verkochte en gedistribueerde boek in de geschiedenis bestaan er verschillende versies. Onlangs herschreef Dimitri Verhulst de eerste boeken van de Bijbel in zijn Het Bloedboek. En met De Bijbel in 1001 blokjes: Nieuwe Testament geeft Brendan Powell Smith een nieuwe interpretatie. De Bijbel in stripvorm is niet nieuw maar deze uitgave brengt zowel de Bijbel als de strip naar een nieuwe sfeer.
Door Elias Jonkers.
De Bijbel als inspiratie.
De Bijbel is een inspiratiebron voor verschillende kunstvormen: beeldende kunst, literatuur, film, opera en ook strip. Zowel de Bijbel (en religie) als alles wat er op geïnspireerd is kent voor- en tegenstanders. Zoals onlangs bij het verschijnen van Het Bloedboek van Verhulst (een kritiek). Dat mensen zich beledigd voelen door sommige interpretaties van de Bijbel is onvermijdelijk gezien het feit dat het boek door ontzettend veel mensen vereerd wordt.
In 2009 verscheen Het Boek Genesis van stripgrootheid Robert Crumb met als waarschuwing: 'Minderjarigen uitsluitend onder geleide' en '...ongecensureerd!' .
Terwijl Crumb aan dit boek werkte, las hij enkele onderzoekingen van Genesis die voor hem nuttig bleken als verrijking voor de inhoud van de tekeningen.
Tevens zegt Crumb dat hij niet uit is op spot of het maken van visuele grappen. Het lijkt hem ook niet onvermijdelijk dat zijn visuele, letterlijke interpretatie aanstootgevend of beledigend is voor sommige mensen.
Wat volgt is een prachtig boek in de typische Crumb-stijl met mooie taferelen maar ook gewelddadige en erotisch getinte beelden.
Bij Silvester Uitgeverij verscheen in de reeks Bijbel: Genesis (2 delen), Exodus (1 deel) en Het evangelie volgens Matteüs.
In 2014 kwam de film Noah van Darren Aronofsky (scenario samen met Ari Handel) uit. Het script werd eerst getest in stripvorm. De tekeningen zijn van de Canadees Niko Henrichon.
Het uitgebreide storyboard werd in stripvorm gegoten en de tekeningen van Henrichon zijn fenomenaal. Noach is een pure, heldere en visueel geslaagde strip. De personages zijn levendig en expressief, net als het decor. De sfeer doet erg sciencefiction aan met een snuifje fantasy.
Pagina uit Noach, Le Lombard. |
De Bijbel en Lego.
Brendan Powell Smith begon in 2001 met de website The Brick Testament. Sinds 2003 verschenen er boeken over haar Bijbel in Lego (een overzicht). In maart 2015 veranderde de auteur haar naam naar Elbe Spurling, maar haar boeken worden verder gepubliceerd onder haar geboortenaam omwille van de herkenbaarheid.
Voor Spurling is Lego een interessant medium. Met de juiste stukken en camerastandpunten kan het een nieuwe vorm van storytelling worden.
Spurling zette de eerste stappen in de in de stripwereld tijdens haar studies. Ze tekende The Second Coming onder de naam The Reverend en werd van 1992 tot 1995 gepubliceerd in The Daily Free Press, de derde grootste krant van Boston.
Andere projecten van Spurling zijn historische verhalen zoals Revolution en Assassination.
Haar volgend project is: The Brick Book of Mormon.
De Bijbel in 1001 blokjes: Nieuwe Testament.
Het boek is een letterlijke uitbeelding van de tekst in de Bijbel, net zoals bij Crumb. Sommige beelden zijn ook in deze versie gewelddadig en bloederig, maar bovenal uiterst goed gevonden. Het is boeiend om te zien hoe er met iets heel eenvoudigs als speelgoed verteld kan worden over het leven van Jezus. Het boek doet ons de Bijbel vanuit een andere invalshoek bekijken en nodigt ons uit om het orgineel, de 'echte' Bijbel te (her)lezen.
Elk paneel is een foto waar veel bouw- en knutselwerk in steekt. Plaatsen en verplaatsen om de juiste invalshoek te krijgen. Spurling werkt zelfs met een statief van Lego. Nadien worden de foto's voorzien van tekstballonnen.
De compositie van de pagina's bestaat grotendeels uit een grid van zes panelen. Bij een grid bestaat de pagina uit een aantal panelen van gelijke grootte. Op enkele pagina's bestaat de grid slechts uit vier panelen. Daarnaast zijn er ook pagina's in vrije vorm, waarbij niet alle panelen even groot zijn. De overgang van grid naar vrije vorm gebeurt op een natuurlijke wijze: als lezer blijf je gefocust op het verhaal. Dit is namelijk het belangrijkste doel van de compositie.
De Bijbel in Lego is een fotostrip met als groot voordeel dat de taferelen in de panelen niet levenloos aanvoelen. Andere fotostrips bevatten bijna levenloze momentopgaven met een groot strike a pose-gehalte.
De Bijbel in Lego is een fotostrip met als groot voordeel dat de taferelen in de panelen niet levenloos aanvoelen. Andere fotostrips bevatten bijna levenloze momentopgaven met een groot strike a pose-gehalte.
Wie vaak met Lego speelt zal figuren en attributen herkennen van bestaande Legosets. Het is dan ook een verrassing om deze herkenbare figuren in een compleet andere situatie te zien.
Hiervoor is Lego, in mijn ogen, ook bedoeld: om zelf creatief om te gaan met de blokken en figuren. Om een eigen verhaal te vertellen.
Het boek is een hedendaags bijbels meesterwerk dat voor iedereen toegankelijk is. Het toont aan dat de verhalen niet passé zijn, dat ze niet enkel over een ver verleden gaan.
De Bijbel is één van de steunpilaren en bronnen voor onze westerse beschaving en een inspiratiebron voor vele mensen. Het verbindt christenen met joden en moslims. Want ook de Koran bevat episodes uit de Bijbel.
De Bijbel zal een inspiratiebron blijven voor storytelling in al zijn gedaanten, zowel in de beeldende kunst als in de literatuur, film, muziek én in de boeiende wereld van de strip.
Boekgegevens:
Brendan Powell Smith, De Bijbel in 1001 blokjes: Nieuwe Testament, Plateau (ISBN 9789058041029)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten