woensdag 30 december 2015

De terugblik: hoogtepunten van 2015.

In 'De terugblik' maak ik een jaaroverzicht met hoogtepunten van 2015 op stripvlak.


Verjaardagen.

2015 was een goed stripjaar. Dit jaar vierden Suske en Wiske hun 70ste verjaardag, terwijl Jommeke 60 kaarsjes mocht uitblazen. Ter gelegenheid van de verjaardag van Suske en Wiske vroeg Standaard Uitgeverij aan zes teams bekende Vlamingen om een album te schrijven en tekenen. Het resultaat zijn de Suske en Wiske BV specials, waarvan de opbrengst naar SOS Kinderdorpen ging.
Eind oktober werd Jommeke 60 jaar en was het zes jaar geleden dat Jef Nys overleed. Op 11 december verscheen album 278 Het Nianmonster, het zesde in het feestjaar, dat zowel getekend als geschreven is door de kleindochter van Jef Nys, Sarina Ahmad-Nys. Jommeke is tot op de dag van vandaag een succes. Het meest verkochte boek op de Boekenbeurs dit jaar was zelfs een album van Jommeke.

Stripprijzen.

Luc Cromheecke won dit jaar de Bronzen Adhemar, de Vlaamse Cultuurprijs voor Strip, tijdens het Stripfestival Turnhout. Het is alleen maar de vraag hoe lang deze prijs en het festival nog zullen bestaan.
Serge Baeken verstripte Het verdriet van Turnhout, de roman van zijn vader, Robert. De tekeningen zijn te zien voor het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout.
De Stripprijs van de Noordzee 2015 was dan weer voor Jan Bosschaert en de Prix Saint-Michel, de oudste Europese stripprijs, was voor François Walthéry (Natasja).
Dirk Stallaert won dan weer de eerste Sabam Award voor Strip. De Willy Vandersteenprijs 2015 was voor Charel Cambré en Marc Legendre voor Amoras 5: Wiske.
Dick Matena werd deze zomer geëerd met de tentoonstelling, Dick Matena: Getekend leven, in het Museum Meermanno/Huis van het boek.
In de geest van de verstripping van literatuur, waar Matena vooral van bekend is, verscheen er dit jaar  o.a. De aanslag, Milan Hulsing bewerkte de roman van Harry Mulisch tot graphic novel. 
Ook Paradise Lost van John Milton kreeg een nieuw leven als stripverhaal. Het paradijs verloren bewerkt door Pablo Auladell verscheen bij Sherpa.

Een jaar vol nieuwigheden en sterke albums.

Dit jaar konden we een nieuwe Manara verwelkomen: in Caravaggio geeft Manara ons het leven van de bekende schilder en van de stad Rome. Verder zagen de Minions niet alleen hun avonturen in de cinema verschijnen maar kregen deze gele pilvormige mannetjes hun eigen strips.
Van Cyril Pedrosa verscheen er in oktober het wondermooie Vier jaargetijden.
Geert De Weyer voltooide dit jaar zijn langverwachte definitieve naslagwerk over de Belgische strip. België gestript is een prachtige uitgave, verschenen bij Dragonetti. Dit naslagwerk is niet alleen interessant voor de stripliefhebber maar ook voor wie de geschiedenis van België door een andere bril wil bekijken.

20 seconden was dan weer de laatste Largo Winch van meester Jean Van Hamme. De fakkel werd doorgegeven aan schrijver Eric Giacometti.
Twee Spaanse stripmakers, scenarist Juan Diaz Canales (Blacksad) en tekenaar Ruben Pellejero, zorgden voor de terugkeer van de legendarische stripheld Corto Maltese, van Hugo Pratt. Het nieuwe album heeft als titel: Onder de middernachtzon.
Bob Morane mocht zich ook verwachten aan een reboot in De nieuwe avonturen van Bob Morane. 

Standaard Uitgeverij begon met de vertaling van de Marvel-helden. Dit jaar zag J.Rom, de reboot van de gouden stuntman Jerom, het einde van de eerste cyclus. Amoras, Suske en Wiske 2.0, kwam dit jaar tot een conclusie in deel 6: Barabas. De Standaard Uitgeverij sloeg hiermee een nieuwe weg in voor de Vlaamse strip: een meer volwassen en internationale uitstraling.
Bij uitgeverij Le Lombard vierden ze dit jaar het 20-jarige bestaan van hun reeks Getekend, waarvan Little Tulip een nominatie in de wacht sleepte voor de Grand Prix de la ville d'Angoulême. Bij de aanslag op Charlie Hebdo kwamen heel wat cartoonisten om het leven, waaronder grootheid George Wolinski. 
Voorts werden we dit jaar getrakteerd op een nieuwe Asterix, nummer 36, en ontstond in Nederland de nieuwe uitgeverij Sool Food Comics. Bij Lannoo kreeg Ben X, het aangrijpende verhaal van Nic Balthazar, een nieuw leven als graphic novel.

Westernliefhebbers konden dit jaar hun hartje ophalen: bij Dargaud begon, begin februari, de nieuwe reeks Undertaker.
Undertaker is de uiterst succesvolle nieuwe western van Xavier Dorison en Ralph Meyer. Met het verschijnen van deel 2 in december: De dans van de gieren kwam de eerste cyclus tot een eind en was meteen een sterk begin voor een fraaie serie.
Het verhaal zit vol met cynisme, zwarte humor, knokken, schieten, sterven... en nog veel meer!
Dit is inderdaad een striphit van 2015.
De eerste cyclus bestaat uit: Undertaker 1: De goudvreter en Undertaker 2: De dans van de gieren, beide uitgegeven bij Dargaud.

Een tweede nieuwe western van dit jaar is SternNet als bij Undertaker is ook in dit album het hoofdpersonage een doodgraver. De doodgraver in Stern is alleen geen schietgrage woesteling maar een slimme belezen detective.
Stern 1: de Doodbidder, de Zwerver en de Moordenaar is een topverhaal van Frédéric en Julien Maffre.

De derde nieuwe topper in het westerngenre is Sykes. Deze nieuwe uitgave van Le Lombard is voor de collectie Getekend en is van de hand van meesterverteller Pierre Dubois. De tekeningen zijn van grootheid Dimitri Armand.
Een niets te missen album voor wie graag spannende verhalen leest, voor de western- en stripliefhebber. 


We kunnen 2015 ook het jaar van Zidrou noemen, hij staat als scenarist aan de top.
Dat Zidrou, alias Benoît Drousie, één van de meest veelzijdige scenaristen is, heeft de Belg ook dit jaar weer bewezen. Van zijn hand verschenen o.a. de nieuwe Rik Ringers, De platenspeler, het mooie familieverhaal Mooie Zomers en het donkere Zwijgen als vermoord.
Het middeleeuwse sprookje De nar is na Folies Bergère de tweede samenwerking tussen de Belg Zidrou en Spanjaard Francis Porcel. 
De nar is een klassieker met een kwaliteit waarvan er nog maar weinig gemaakt worden. Dit boek is net als De kus van Klimt een icoon. Het is het antwoord op de vraag: 'Wat moet je dit jaar gelezen hebben?' Of 'Welke moet je volgend jaar zeker nog lezen?'

Een album dat niet in het overzicht mag ontbreken is Ontboezemingen. Dit album is een verzameling eerlijke portretten waarbij het vertrekpunt de borsten zijn. Olivier Pont geeft ons een juweeltje van de stripkunst. Hoewel de verhalen soms wat vergezocht lijken, blijft het geloofwaardig. Elk verhaal is op een subtiele manier anders getekend, de personages leven. 
Ontboezemingen is een album om te koesteren in een prachtige uitgave bij Dargaud.











Omdat Star Wars nu eigendom is van Disney, verschijnen de strips terug bij Marvel (eveneens eigendom van Disney). En Marvel begon begon dit jaar met de lopende reeks Star Wars en Star Wars: Darth Vader. Bekende personages staan centraal in verschillende reeksen: Leia, Lando, Chewbacca, C-3PO en Kanan. In november verscheen de bundeling Shattered Empire, die zich afspeelt tussen episode VI en VII.
Het succes van Star Wars is nog niet gedaan, want Dark Dragon Books begon dit jaar met Star Wars in het Nederlands uit te geven. We werden getrakteerd op de eerste twee filmspecials (Episode IV en V) en  de Star Wars Brian Wood collectie kwam tot een eind. Nadien verschenen de vertalingen van Marvel: Skywalker slaat toe en Darth Vader.
Ook het vermelden waard is de manga van Nederlandse bodem bij Dark Dragon Books in de vorm van Robocity van Marlon Teunissen.

Dit jaar werd het platform voor digitale strips Yieha operationeel. Yieha is een gezamelijk initiatief van de twee grootste stripuitgevers van de Lage Landen, Standaard Uitgeverij en Ballon Media. Is dit het jaar van het digitale tijdperk van de strip?

Dit jaar raakte bekend dat er originele tekeningen op een muur van Franquin, Peyo en co zijn gevonden. De tekeningen werden onder 5 lagen behang behang ontdekt in de oude kantoren van World Press in Brussel. Soortgelijke tekeningen dreigen verloren te gaan in de kantoren van drukkerij Proost in Turnhout.

Internationaal nieuws.

Op internationaal vlak werd The Spirit nieuw leven ingeblazen en bij Dynamite Entertainment kwam James Bond in actie met zijn eigen comics-reeks. Star Wars ging in Amerika van Dark Horse Comics terug naar Marvel.
Van Scott McCloud konden we de langverwachte graphic novel The Sculptor verwachten. De Nederlandse vertaling, De beeldhouwer, verscheen bij Scratch Books. Bij Scratch Books verscheen dit jaar ook Mijn vriend Dahmer van Derf Backderf, het verhaal over de jeugd van Derf en zijn klasgenoot Jeffrey Dahmer, de Amerikaanse seriemoordenaar.
Bij Dark Horse Comics verscheen het eerste verhaal van schildermeester Frank Frazetta: The Adventures of the Snow ManDit jaar keerde ook Little Nemo terug naar Slumberland en vormden de Teenage Mutant Ninja Turtles een team met Batman. Frank Miller, die dit jaar opgenomen werd in The Will Eisner Award Hall of Fame, benaderde ons met het derde deel van The Dark Knight: The Master Race.

***

2015 was een goed stripjaar. Er is een stevige fundering gelegd voor sterke nieuwe reeksen en de Nederlandstalige markt verwelkomde internationale striphelden. Er was belangstelling voor de strip in het nieuws en we kregen eindelijk een volwaardig naslagwerk over de Belgische strip.
Ik kijk alvast uit naar volgend jaar. In De vooruitblik geef ik alvast een overzicht van veelbelovende albums voor komend jaar.

Ik wens jullie allemaal een striptastisch Nieuwjaar!


Elias Jonkers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten