woensdag 3 februari 2016

Filosoferen met een... kuiken!

Deze week verscheen het tweede nummer van De Avonturen van Kuiken I. Drie jaar hebben we moeten wachten om de filosoof van het kippenhok weer in actie te zien. Het eerste deel was een verfrissende en grappige start van een nieuwe reeks waarmee je als lezer luidop kon lachen. Het tweede deel, Schijn bedriegt, is al net zo humoristisch en bevat evenveel levenswijsheden.
Door Elias Jonkers.

Even herhalen.
In het eerste deel van De Avonturen van Kuiken I maakten we kennis met Kuiken. Op het eerste zicht zou je denken dat het een zoveelste 'normale' dierengag is. Maar niets is minder waar. Kuiken is niet zo maar een kuiken. Kuiken I kampt namelijk met een existentiële crisis. Hij vraagt zich af wie, of wat, hij nu eigenlijk is. Hij kan moeilijk geloven dat hij een kuiken is dat dan ook nog eens uit een ei komt. Gelukkig krijgt Kuiken I de hulp van een filosoof: de muis. 
"Van lijf en leden ben ik muis, in mijn hoofd ben ik filosoof.'
'Filosoof!'
'ik verslind boeken."
- Kuiken I en Muis.
Kuiken I is op momenten naïef, een mopperkont en dan weer erudiet. Maar één ding staat vast: hij is een onruststoker! Kuiken I overschouwt de wereld in korte, uiterst hilarische gags. Kuiken I is net als een baby: hij kan ongemanierd en egoïstisch zijn, we zullen hem toch altijd bekijken als een lief klein kuikentje. Daarin zit een kracht van deze reeks: op een ogenschijnlijk kinderlijke manier worden grote levensvragen aan de man gebracht. 

Het team.
Het scenario is van één van de meest gelezen en vertaalde Franstalige auteurs: Eric-Emmanuel Schmitt. Deze tot Belg genaturaliseerde Fransman is een succesauteur van toneelstukken, korte verhalen en romans, die zich liet beïnvloeden door o.a. Samuel Beckett en Paul Claudel. De Avonturen van Kuiken I is zijn eerste, geslaagde, stap in de stripwereld. 
Als partner koos Schmitt, wijselijk, voor Janry (Jean-Richard Geurts), de tekenaar van De Kleine Robbe en Robbedoes en Kwabbernoot. Qua stijl is Janry een kind van Franquin, die van een Robbedoes een succesverhaal maakte. Janry kan met een humoristische zwier zijn figuren neerzetten. Visueel is De Avonturen van Kuiken I dan ook zeer sterk. 

'Hoe kan ik nu een vogel zijn? Ik ben toch een kuiken!' - Kuiken I

Schijn bedriegt.
In het tweede deel gaat Kuiken I gewoon verder met de boel op stelten te zetten. Hij stelt alles en iedereen dat hij tegenkomt constant in vraag. Eén van de sketches in dit deel is het testen van de Paradox van Zeno aan de hand van een schildpad met flatulentie, Mevrouw Zeno, en het verliefd konijn Achilles. Dit verhaaltje is een hedendaagse vertaling van de fabel van de Griekse dichter Aesopus (620 v. Chr. - 560 v. Chr.) en een knipoog naar de Griekse filosoof Zeno. In Schijn bedriegt gaat het vooral over de verbeelding, voorstelling en beweging waarbij Kuiken I als een kind is dat de wereld om zich heen ontdekt. 
"Jou ken ik niet. Waar kom je vandaan?' 
'Ver van hier.'
'Waar is dat dan? Ver van hier?'
'Ver van hier is zowat overal. Maar niet hier natuurlijk."
- Kuiken I en de ooievaar.
In Schijn bedriegt leert Kuiken I meer over hoe de wereld in elkaar zit en dat er meer bestaat dan het erf. Hieruit besluit hij dat hij het centrum van de wereld is. Kuiken I bezit de kracht om alles te laten zijn zoals het is. Best een zware verantwoordelijkheid voor een klein kuiken. En door zijn nieuw ontdekte kracht is hij niet bang voor de vos die nog eens komt proberen om een kip op te peuzelen, net als in het eerste deel. 
Kuiken I is bij momenten ook naïef wanneer hij een worm probeert te eten. Deze worm raad ons kuiken echter aan om te gaan eten in het grootste restaurant van het heelal... de maan. En ons kuiken, goedgelovig als hij is, laat zich vangen door de worm. 

Met het tweede deel zal je weer vele uren plezier beleven en luidop lachen. Maar dubbelplooien als met het eerste deel jammer genoeg niet. 
Visueel is Schijn bedriegt even sterk als het eerste deel. De tekeningen zijn helder en Janry gebruikt genoeg details in de tekeningen, zoals de gelaatsuitdrukkingen van de dieren. De kadrering is perfect en de paginagrote tekeningen zijn een welkome afwisseling in het album. 

De Avonturen van Kuiken I is een heerlijke dierenfabel, dat met gemak naast de fabels van Aesopus en Jean de La Fontaine kan staan. Het album is opgebouwd als korte scherpzinnige sketches, en doen je als lezer zelf nadenken over de wereld rondom ons. Kuiken I is dan wel klein en schattig, maar zijn vragen zijn levensgroot. Kortom: een niet te missen stripverhaal.



Boekgegevens:
Schmitt & Janry, De Avonturen van Kuiken I 2/3: Schijn bedriegt, Dupuis, ISBN 9789031434060 (8,95)

















Geen opmerkingen:

Een reactie posten