Geweld, bloot en een hoop vragen. Zo kunnen we de vernieuwde Rode Ridder kort beschrijven. Deze week verscheen het eerste nummer in een nieuwe cyclus van De Rode Ridder, De Uitverkorene (#250), van de Italiaanse tekenaar Fabio Bono op scenario van onze eigen Marc Legendre.
Door Elias Jonkers.Eeuwige helden.
In de lijn van vernieuwing bij Standaard Uitgeverij heeft ook De Rode Ridder een make-over gekregen. De Rode Ridder is de tweede langlopende reeks uit de stal van Willy Vandersteen, na Suske en Wiske. De ingrediënten van De Rode Ridder zijn eenvoudig: macht, geweld, liefde en ridderlijkheid.
Dit nieuwe leven komt alvast op tijd voor Johan, de Rode Ridder, die zijn serie langzaam zag doven na schoonheidsfoutjes in de continuïteit. Een ander probleem is dat er de afgelopen nummers drie scenaristen aan De Rode Ridder schreven: Marc Legendre, Claus Scholz en dan nog eens Peter van Gucht.
Tijd om orde op zaken te stellen dus! En dat heeft Standaard Uitgeverij ook gedaan. Vanaf nu is alleen Marc Legendre nog de scenarist en verzorgt de Italiaan Fabio Bono het tekenwerk.
En tekenen kan deze kunstenaar zeker wel en de Middeleeuwen zijn hem ook niet vreemd. Eerder werkte Fabio Bono al aan reeksen als De tempelier en Katharen. Dit jaar zal van zijn hand bij Glénat ook een reeks verschijnen over Darwin.
Het verhaal.
Johan, de Rode Ridder, keert
gebroken en getekend terug van de kruistochten. In dienst als tempelier heeft
Johan wreedheden gezien en gepleegd in naam van God. Maar bij zijn terugkomst
twijfelt Johan aan het ridderschap. Hij besluit door het land te trekken, zoals
hij vroeger ook al deed. Maar rust zal de ridder niet vinden want Merlijn geeft
hem een opdracht mee.
Johan arriveert in het leen van
heer Landwin, of eerder wijlen heer Landwin, want Malfrat de walgelijke heeft
op gewelddadige wijze het leen overgenomen. De straffen op verzet zijn zeer
zwaar. Alleen de jonge vrouw Allis durft haar mond te openen.
Allis krijgt een visioen van de
Rode Ridder, en later staat hij ook in het echt voor haar deur. Al snel blijkt dat hun ontmoeting niet toevallig was.
In dit eerste deel ontmoeten we de nieuwe personages en leren we wat meer over het verleden van Johan. We weten nog niet hoe het precies allemaal gaat aflopen en wat de rol is van Allis: Wat is haar verband met de Rode Ridder? En wat wil de tovenaar van Malfrat met Allis? Er is iets met dat meisje en dat moeten we nog ontdekken. Een sterk begin dus!
Vernieuwend.
Het scenario is op dit moment nog niet zo heel anders: Johan komt in een stuk land waar kwaad regeert en kan dit niet aanzien. Hij krijgt op magische wijze een bondgenoot, maar de kwade krachten komen achter hen aan. Dat is het verhaal in een notendop, en ook de structuur van vele verhalen van De Rode Ridder.
Wat wel vernieuwend is, is de stijl. Er zit zeer expliciet geweld en bloot in, wat doet denken aan de populaire Game of Thrones-franchise. De pagina-opbouw is actiever en Johan ziet er deze keer ook echt uit als een dolende ridder. Het tekenwerk van Bono is gedegen
en realistisch en oogt fris en krachtig. Het album bevat een aantal zeer sterke beelden. Alles ziet er gewoon veel volwassener uit.
Deze vernieuwing is een enorme stijlbreuk met de vorige albums, maar dat is in dit geval geen probleem. De bedoeling was om een nieuwe De Rode Ridder neer te zetten en dat is absoluut gelukt!
De Uitverkorene cyclus zal bestaan uit negen delen, waarvan de eerste drie één geheel vormen en de andere ook afzonderlijk te lezen zijn.
Deel 251: De Gevangene zal op 7 september verschijnen en deel 252: De Hellemond staat gepland voor 7 december 2016.
Een inhoudelijk nieuw en sterk verhaal gecombineerd met de actieve en realistische stijl van Fabio Bono tillen de reeks naar een nieuwe hoogte. Deze vernieuwing is alvast een geslaagde proef en dit is exact wat De Rode Ridder nodig had! Zeker lezen dus.
Boekgegevens:
Marc Legendre; Fabio Bono, De Rode Ridder 250: De Uitverkorene, Standaard Uitgeverij
EJ
Geen opmerkingen:
Een reactie posten