woensdag 25 mei 2016

De nieuwe Zidrou: Onafscheidelijk

Er is weer een nieuwe Zidrou uit! Onafscheidelijk is het tweede album in samenwerking met Benoît Springer. Zidrou ontwijkt de moeilijke thema's niet en ook deze keer komt hij met een familiedrama op de proppen. En dat met een thema dat nogal taboe is: incest. 
Door Elias Jonkers.

Eigenlijk verklapt de tekst op de cover al heel veel: 
"Ze zijn broer en zus. Ze houden van elkaar. Zielsveel houden ze van elkaar. Misschien te veel."
Het verhaal gaat dus over de liefdesrelatie tussen een broer, Martin, en zijn zus, Virginie. Deze twee zijn verliefd op elkaar, waren zelfs elkaars minnaars. Er zijn families voor minder dan dat in ruzie uiteen gegaan, maar toch blijven ze elkaar zien. Martin is namelijk de peter van Bas, de zoon van Virginie. 
Toch moet er een eind komen aan hun affaire en moeten ze zich gedragen als broer en zus. Maar hoe gaan ze hiermee om? Hoe kan je omgaan met een breuk na twintig jaar elkaars geliefden te zijn? En wat doet het met de familie?



Zoals u ziet raakt Zidrou weer een delicaat thema aan. En dat doet hij graag. Sterker nog: dat vindt hij als zijn taak als schrijver. Want je schrijft toch om de ziel van de mens te begrijpen? En delicate onderwerpen raken aan het meest intieme en diepste van ons mens-zijn. Dat weet Zidrou in Ballon Media magazine te zeggen. 
En een emotioneel verhaal is Onafscheidelijk wel. Zidrou schuwt het seksuele contact tussen Martin en Virginie niet, maar het wordt nergens onbeschaafd of smakeloos. Zidrou weet dit moeilijke thema in een origineel verhaal te gieten. Hij laat er zijn eigen stijl in zien met veel aandacht voor de personages. Het verhaal wordt met begrip en medeleven verteld: we voelen de wanhoop van Martin en de twijfels van Virginie. Ze weten dat ze iets 'verkeerd' doen, Virginie al wat meer dan Martin, maar toch is de drang soms te groot. 

Het tekenwerk is duidelijk dat van Springer, maar toch anders dan in Een mooie reis. Het is minder helder, minder afgelijnd en misschien wat eigenwijzer. Het tekenwerk in Onafscheidelijk is op momenten sober, zoals Springer dat kan, maar wel erg efficiënt voor het verhaal.
Voor de inkleuring is ook deze keer beroep gedaan op Séverine Lambour. De inkleuring is complexer dan bij Een mooie reis. Deze keer zorgt Lambour voor extra sfeer met haar inkleuring. Zowel tekenaar, inkleurster als scenarist voeren een harmonieuze dans op. Zijn zij misschien ook onafscheidelijk? Goed teamwork dus!

We kunnen zeggen dat Onafscheidelijk bijna een typische Zidrou is, maar toch ook weer origineel. Het raakt een moeilijk thema aan waar niet zo gemakkelijk over verteld wordt. Misschien is dit album een hulpmiddel om er over te praten? Deze keer heeft Blloan voor de Nederlandstalige uitgave gezorgd. Een mooi album waar heel wat in zit!

Boekgegevens:
Zidrou & Springer, Onafscheidelijk, Blloan, ISBN 9789462104228






Geen opmerkingen:

Een reactie posten