In Rio 1. God voor ons allen ontdekken we het echte leven in Brazilië. Naast de mooie stranden en stijlvolle wijken zijn er in Rio de arme sloppenwijken, de favela's. Welkom in een stad van extreme tegenstellingen waar elke ochtend een gevecht begint om te overleven. Dit album geeft ons een blik in de werkelijkheid, hoe grauw deze ook is.
Door Elias Jonkers.
Rio de Janeiro, een stad met een grote sociale ongelijkheid: aan de ene kant de rijke, bijna westerse zakencentra en toeristische wijken met luxueuze hotels. Aan de andere kant de favela's, ofwel sloppenwijken, krottenwijken waar de 'gewone' Mexicaanse bevolking woont, die moet leven van een laag inkomen. En dat allemaal onder het waakzame oog van Christus de Verlosser.
Wanneer Alma, de moeder van Rubeus, voor zijn ogen vermoord wordt, ontfermt de jongen zich over zijn kleine zusje Nina. Alma is vermoord door haar minnaar, de corrupte politieagent Jonas. Voor Rubeus en Nina begint een nog zwaarder leven dan ze tot nu toe kenden in de favela Beija Flor. Ze moeten noodgedwongen op straat gaan leven en zich aansluiten bij een jeugdbende.
Het leven is hard en ze moeten elke dag weer zien te overleven. De enige oplossing die deze jongeren zien is de rijken bestelen. Totdat Rubeus wordt neergeschoten.
Nina en de andere jongeren worden geplaatst in een weeshuis en daar ontmoet Nina een rijke westerse dame die haar dolgraag in huis wil nemen. Ze wil er zelfs Rubeus bijnemen.
Rio is een rauwe, realistische strip die een hedendaags portret geeft van een stad die iedereen wel kent. Alleen is de glamour hier volledig weg. We zien het leven zoals het is voor vele Brazilianen. We maken kennis met de armste en met de rijkste burgers en volgen Rubeus terwijl hij ontdekt dat de maatschappij ongelijk, gemengd, oneerlijk en brutaal is. Wie is er wel te vertrouwen, als zelfs de politie kinderen neerschiet?
Het scenario is van de Braziliaanse Louise Garcia, geboren in Rio de Janeiro en momenteel woonachtig in Frankrijk. Dus we kunnen waarschijnlijk wel aannemen dat niet alles uit de duim gezogen is.
Het tekenwerk en inkleuring zijn van Parijzenaar Corentin Rouge, de eerder al het tekenwerk verzorgde van Juarez en de inkleuring van onder andere Simon de Samaritaan en Down Under.
De stijl is realistisch en zit vol actie. De gezichten van de personages spreken. De hoop, wanhoop, kwaadheid, verdriet... zijn af te lezen in hun ogen. Sterk!
Rio doet ons denken aan het boek en de film Cidade de Deus, over de gelijknamige favela. Ook hierin viert de jeugdcriminaliteit hoogtij en maakt een moord meer of minder geen verschil voor de jongeren. Dit is voor vele jongeren in de arme wijken de jammerlijke realiteit.
Rio is een realistische strip in de literaire en beeldende betekenis: zowel verhaal als beeld trachten de maatschappelijke realiteit zo authentiek mogelijk weer te geven. Door het realistisch uitbeelden van het moeilijke leven van deze jongeren dient Rio bijna een klacht in tegen de sociaal schrijnende werkelijkheid.
Het eerste deel stelt genoeg vragen om reikhalzend uit te kijken naar het vervolg. Vragen als: Zal Rubeus toestemmen om bij de rijke westerse familie te gaan wonen? En waarom beweert Rubeus uiteindelijk dat hun moeder nog leeft?
Boekgegevens:
Louise Garcia & Corentin Rouge, Rio 1. God voor ons allen. Glénat, ISBN 9789462940161 (7,95)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten