De Morgen pakt uit met een nieuwe stripactie: negen klassiekers in stripvorm onder de noemer Grootse romans gestript. En met zo'n naam kunnen wij niets anders dan deze actie onder de aandacht te brengen. Ik ga geen bespreking geven van negen albums, maar eerder het fenomeen van verstrippen en wereldliteratuur bespreken en één album, vorige zaterdag verschenen, bespreken.
Zoekt u nog een iets om te lezen op reis? Verlies u dan in deze stijlvolle classics-reeks. Oorspronkelijk verschenen bij Glénat onder de naam Les incontournables de la Littérature en BD telde deze reeks zo'n 30 albums, verschenen in 2010. Nu is er een selectie van 9 albums in het Nederlands verkrijgbaar.
Zoekt u nog een iets om te lezen op reis? Verlies u dan in deze stijlvolle classics-reeks. Oorspronkelijk verschenen bij Glénat onder de naam Les incontournables de la Littérature en BD telde deze reeks zo'n 30 albums, verschenen in 2010. Nu is er een selectie van 9 albums in het Nederlands verkrijgbaar.
Door Elias Jonkers.
De actie belooft wel wat: een toproman van wereldformaat, omgezet in een knap en stijlvol beeldverhaal. De uitgaves zijn inderdaad mooi, in hardcover en met een handige en stevige verzamelbox.
Laten we dan nu kijken naar de inhoud: negen klassiekers uit de wereldliteratuur. Daar moeten we wel wat kanttekeningen bij maken. Want waarom spreken we van wereldliteratuur? De schrijvers van de 'klassiekers' komen nochtans allemaal uit Europa. Tenzij misschien Rudyard Kipling (Jungle Book), die geboren is in India, eigenlijk Brits-Indië toen. Zijn ouders waren Brits. Dus geen auteurs van buiten Europa. In het volgende deel ga ik dieper in op het aspect wereldliteratuur.
Klassiekers uit de wereldliteratuur.
In 2002 stelden de Noren een lijst samen van de belangrijkste boeken uit de wereldliteratuur. Ondanks dat er toch wel een paar titels uit verschillende landen in deze lijst zitten, is de lijst van de Noren heel Eurocentrisch en samengesteld door wat we een literaire elite kunnen noemen. En misschien ook wel door een intellectuele elite? In Arabië hebben ze waarschijnlijk ook nog nooit gehoord van George Orwell. De term "wereldliteratuur" wordt dus nogal vrij gebruikt.
Wat de boeken op lijsten van klassiekers gemeen hebben is dat ze al een lange tijd populair zijn en dat er een constante vraag naar is, zij het vaak vanuit een verplichting op school.
De komende jaren zullen de lijsten van wereldliteratuur enorm veranderen: wat er nu nog niet opstaat is fantasy. En wie gaat er nu nog Hamlet lezen? Of auteurs uit de Oudheid? Zeker al niet als de persoon in kwestie geen Latijn studeert of gestudeerd heeft.
En zou het erg zijn als er tegen, pakweg 2050, titels verdwenen zijn van de lijst? En dat reeksen als Harry Potter op die lijst komen? Nee, dat is geen ramp, want alles verandert, ook de lijst van 'belangrijkste boeken uit de wereldliteratuur'.
Dat de klassiekers in boekvorm, het 'gewone' boek, minder populair zijn, kan opgelost worden door deze te verstrippen. Dat maakt de inhoud weer wat aantrekkelijker en geeft er een dimensie bij. Bij het verstrippen van een roman kunnen we altijd spreken van een verrijking, want de taal van de schrijver is nu ook beeldtaal geworden. De strip kan gebruik maken van alle beeldende en woordelijke expressiemogelijkheden. Van een sterk medium gesproken!
De reeks bij De Morgen.
Heel de zomer lang zit er elke zaterdag een album bij de krant. Hieronder een kort overzicht en een korte bespreking van één van de titels.
Verschijningskalender:
2/7 De reis om de wereld in tachtig dagen
9/7 Schateiland
16/7 De Odyssee
23/7 Don Quichotte
30/7 Madame Bovary
6/8 Oliver Twist
13/8 Jungleboek
20/8 Notre-Dame de Paris
27/8 Robinson Crusoë
Zaterdag 16 juli: De Odyssee.
Dit epos gaat over de zwerftocht van Odysseus na afloop van de Trojaanse Oorlog en zijn aankomst in zijn koninkrijk, het eiland Ithaka, waar zijn vrouw Penelope op hem wacht.
Odysseus is 20 jaar lang van huis weggeweest, hij heeft vele gevaren moeten trotseren (zoals bv. de heks Circe) en hij heeft moeten afrekenen met de 'vrijers' van Penelope, mannen van adel die maar al te graag met Penelope willen trouwen.
De Odyssee kan worden geïnterpreteerd als de zoektocht van Odysseus naar zichzelf en misschien naar de zin van het leven. Penelope is het beeld van het vroegere geluk en na de inname van Troje viel Odysseus in een crisis: hij ontdekte een leegte in zichzelf. Tijdens de terugreis wordt Odysseus gezuiverd en maken gevoelens als angst en verlangen plaats voor de geborgenheid en zekerheid van thuiskomen (in zichzelf).
Het gestripte scenario is van Christophe Lemoine. Het laatste scenario dat van hem in het Nederlands is verschenen is van 2006, De drie bedriegers bij Glénat. Het laatste album in de reeks van De Morgen, Robinson Crusoë, is ook een bewerking van Lemoine.
De tekeningen zijn van de hand van Miguel de Lalor Imbira, die de eerste vier delen van de reeks De laatste tempelier heeft getekend. Zijn tekeningen zijn realistisch en met oog voor detail, maar blijven toch duidelijk. Duidelijk met vakkennis gemaakt, al voelen de gezichtsuitdrukkingen op sommige momenten wat te geforceerd.
De reeks.
De albums in deze actie zijn stuk voor stuk mooie uitgaves en het leuke is dat het allemaal verschillende tekenstijlen zijn. Het is boeiend om te zien hoe een scenarist en tekenaar een bekend werk herinterpreteren en hoe de teams elkaar aanvoelen.
Dit is een actie die u in huis moet halen, al is het maar om de klassiekers toch eindelijk eens van uw lijstje te kunnen schrappen. Al ben ik wel benieuwd of Ballon Media de andere 21 albums in de oorspronkelijke reeks ook gaat vertalen en uitgeven. Misschien een idee voor een actie van volgend jaar? Al heb ik dan wel één tip: zie dat de actie is afgelopen voordat de vakantie begint en de mensen op reis vertrekken. Dat is duidelijk een punt waar de mensen op de commerciële dienst niet over nagedacht hebben.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten