donderdag 28 juli 2016

Western meets sci-fi

Het Wilde of Oude Westen en een apocalyps gebracht door een krankzinnige en machtige vampier. En oh ja, ook nog ruimtewezens. Dat zijn zowat de ingrediĆ«nten van The Steam Man of the Prairie and the Dark Rider Get Down, of kortweg The Steam Man.
Door Elias Jonkers.

In de VS is deze comic erg populair. Zo populair zelfs dat Clive Barker (toonaangevende horror- en fantasy-auteur) het een 'must read' noemt. The Steam Man mengt een historische setting met sciencefiction, net als de graphic novel Cowboys and Aliens (in 2011 verfilmd). Het verhaal speelt zich af in de 19de eeuw en draait rond een grote stalen robot die op stoom werkt. Steampunk zal u nu denken, maar nee, deze comic past in een ander genre: Western, subgenre: SF-Western!

Oorsprong.
Maar laten we even vanaf het begin beginnen. Al in 1868 komen we de titel The Steam Man of the Prairies tegen, die is geschreven door Edward S. Ellis.  Het boek The Steam Man, waarop de comic gebaseerd is, is geschreven door Joe R. Lansdale en gepubliceerd in 1999. In de bibliografie van Lansdale staan naast comics (o.a. Batman, Marvel, Conan) ook kortverhalen, romans, screenplays...
Scenarist Mark Alan Miller schreef eerder voor Boom! studios (Hellraiser, gebaseerd op de franchise van Clive Barker) en is Vice President van Seraphim Inc., het productiebedrijf van Clive Barker. Ja, dezelfde Barker die The Steam Man zo goed vindt.


Verhaal. 
Even naar het verhaal nu: in 1899 zwerft een grote robot door het Wilde Westen, dat tot een koud en verwoest landschap vol enge beesten herschapen is. De engste van allemaal is de Dark Rider, een mensenetende vampier.  
Oh ja, voor ik het vergeet, er zijn ook nog Marsmannetjes die weggelopen zijn uit War of the Worlds (originele verhaal uit 1898).
En dan zijn er nog aapachtige wezens die uit de toekomst komen. Of komt iedereen uit de toekomst? We weten het niet, want het verhaal hangt niet samen. Het is een futloos verhaal met personages die niet aanspreken. Het verhaal van deze Dark Rider bijvoorbeeld is helemaal niet overtuigend: het verband tussen een geniale uitvinder met een teletijdmachine, die door een ongeluk ineens verandert in een moordlustige vampier/zombie, is niet duidelijk. De tijdmachine is dan ook nog eens een kopie uit de film The Time Machine (1960, origineel boek uit 1895). Het ergste is dat dit nevenverhaal helemaal niet ter zake doet in het algemene verhaal.

Het tekenwerk van Piotr Kowalski levert een aantal grafisch sterke prenten op maar is nooit echt origineel.
De cover is ontzettend goed geslaagd, maar laat u er niet door afleiden: het verhaal is niet pakkend genoeg.

We kunnen The Steam Man klasseren als een verwarde puinhoop die probeert een graantje mee te pikken van de populariteit van de steampunk. Alleen is een wandelende robot daar niet genoeg voor. Jammer, want ik had hogere verwachtingen van deze comic.

Boekgegevens: The Steam Man.

Hier een Preview.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten