De methoden van detective en spion Allan Pinkerton (1819-1884) waren vooruitstrevend, van opsporingsposters tot vrouwelijke agenten. De gedragscode die Pinkerton voor zijn agenten opstelde wordt tot op de dag van vandaag gebruikt. Zijn detectivebureau was één van de eerste en maakte jacht op de grootste schurken van de VS. Genoeg stof dus voor een stripreeks. En de reeks verdient al evenveel lof!
Door
Elias Jonkers.
In de Pinkerton-reeks krijgt u historische feiten, actie en avontuur maar ook een boeiend levensverhaal. En dat allemaal meesterlijk in beeld gebracht met wondermooie tekeningen.
De reeks is op twee manieren te lezen: chronologisch op publicatie of op titeldatum (zie verder voor een korte bespreking van de afzonderlijke albums):
- Dossier Jesse James 1875
- Dossier Abraham Lincoln 1861
- Dossier de slachting bij Antietam 1862
- Dossier Allan Pinkerton 1884
Elk album focust op een aflevering uit de annalen van de Pinkerton National Detective Agency en hun felle strijd tegen de misdaad.
De albums zijn zowel literair als grafisch zeer geslaagd. Vlot geschreven en vlot getekend. Scenarist Rémi Guérin en tekenaar Damour (Sébastien Tessier) zijn perfect op elkaar ingewerkt.
Damour weet de op momenten donkere en grimmige sfeer perfect in beeld te brengen. Tel daar de perfecte inkleuring van Peolo Francescutto bij en we hebben een goed geoliede machine die ons topkwaliteit aflevert.
De verhalen zijn gebaseerd op echte gebeurtenissen van het detectivebureau en bevatten heel wat anekdotes en historische waarheden. De reeks is zowel leerrijk als ontspannend. Dat het idee voor deze reeks al zeven jaar zat te rijpen in de geest van scenarist Guérin is te zien aan de kwaliteit van het verhaal.