maandag 22 augustus 2016

Bunbun = Nijntje 2.0

Het leuke aan de stripwereld is dat je altijd iets nieuws kan ontdekken. Zo waren wij afgelopen zaterdag, 20 augustus 2016, in Turnhout voor de lancering van het kaartspel Drawn, waarvoor 58 tekenaars elk een kaart ontwierpen. Enkele tekenaars waren in Turnhout om te signeren. Toevallig zat Matt Baaij er ook bij met zijn eigen creatie: Bunbun. Daar kocht ik het eerste album Carrots Included.
Door Elias Jonkers.

Eenvoudige witte konijntjes werken, denk maar aan Bunny Suicides en Rabbids (te zien op Nickelodeon als Rabbids Invasie): de humor is een beetje hetzelfde: geweld en zotte konijnenplannen. En laten we natuurlijk Nijntje niet vergeten. Al heeft Bunbun buiten zijn uiterlijk weinig gemeen met het witte konijn voor kinderen. Nijntje 2.0, een opgegroeide versie die thema's als mishandeling, (zelf)moord, seks en aanslagen niet schuwt.



woensdag 17 augustus 2016

Superdetective in het Wilde Westen

De methoden van detective en spion Allan Pinkerton (1819-1884) waren vooruitstrevend, van opsporingsposters tot vrouwelijke agenten. De gedragscode die Pinkerton voor zijn agenten opstelde wordt tot op de dag van vandaag gebruikt. Zijn detectivebureau was één van de eerste en maakte jacht op de grootste schurken van de VS. Genoeg stof dus voor een stripreeks. En de reeks verdient al evenveel lof!
Door Elias Jonkers.

In de Pinkerton-reeks krijgt u historische feiten, actie en avontuur maar ook een boeiend levensverhaal. En dat allemaal meesterlijk in beeld gebracht met wondermooie tekeningen.


De reeks is op twee manieren te lezen: chronologisch op publicatie of op titeldatum (zie verder voor een korte bespreking van de afzonderlijke albums):
- Dossier Jesse James 1875
- Dossier Abraham Lincoln 1861
- Dossier de slachting bij Antietam 1862
- Dossier Allan Pinkerton 1884
Elk album focust op een aflevering uit de annalen van de Pinkerton National Detective Agency en hun felle strijd tegen de misdaad. 
De albums zijn zowel literair als grafisch zeer geslaagd. Vlot geschreven en vlot getekend. Scenarist Rémi Guérin en tekenaar Damour (Sébastien Tessier) zijn perfect op elkaar ingewerkt. 
Damour weet de op momenten donkere en grimmige sfeer perfect in beeld te brengen. Tel daar de perfecte inkleuring van Peolo Francescutto bij en we hebben een goed geoliede machine die ons topkwaliteit aflevert. 

De verhalen zijn gebaseerd op echte gebeurtenissen van het detectivebureau en bevatten heel wat anekdotes en historische waarheden. De reeks is zowel leerrijk als ontspannend.  Dat het idee voor deze reeks al zeven jaar zat te rijpen in de geest van scenarist Guérin is te zien aan de kwaliteit van het verhaal.

woensdag 10 augustus 2016

Mysterie in het Wilde Westen

Geheimen, het Wilde Westen, indianen en drie expeditieleden. In het kort de drie basiselementen samengevat van Een beeld van een jongen. Deze graphic novel is er een vol tegenstellingen, waarbij de relatie tussen de personages voor een mysterieuze sfeer zorgt. Geen typische western in ieder geval.
Door Elias Jonkers.

We zitten in Texas, 1871. Een bont gezelschap reist door het Wilde Westen. Onder hen bevindt zich Oscar Forrest, een Ierse fotograaf met een verleden, Stingley, geoloog en de leider van het gezelschap, en dan is er nog de jonge knaap Milton, het hulpje. Het gezelschap is op expeditie en ieder voert zijn taak vol overgave uit. Oscar wil het mooie maar woeste landschap fotograferen en Stingley onderzoekt de bodem. Maar onze drie reisgenoten hebben elk zo hun geheim.
Achtervolgd door een mysterieuze indiaan en een man in een zwart pak trekken ze het gebied van de Comanche binnen, daar waar de beschaving nog moet beginnen. Of zo beweert Stingley toch.

vrijdag 5 augustus 2016

Hitler leeft in Italië

Na zeven jaar krijgen we een nieuw avontuur van Kaplan & Masson. Kunnen we Hitler redden? is het tweede album in de Kaplan & Masson-reeks. Een jaren '50-avontuur in Italië met Nazi's en zowat alle geheime diensten uit Europa en de VS. Rome wordt al snel een wespennest met zo veel spionnen. 
Door Elias Jonkers.

Er bestaat een theorie dat Hitler de oorlog heeft overleefd en naar Argentinië is gevlucht. Kunnen we Hitler redden? speelt in op deze theorie. En dus krijgt kolonel Kaplan de vreemde opdracht om Adolf Hitler te redden. Maar in 1958 is de Duitse dictator al dertien jaar dood. Toch geloven velen dat Hitler nog leeft, vooral de leden van het Kreis. Het Kreis is een vereniging van nationaalsocialisten die een levende Führer terug aan de macht willen.
Leeft Hitler nog of gaat het om een dubbelganger ingezet door de Franse geheime dienst om het Kreis te ontmantelen?

woensdag 3 augustus 2016

Het leven van de Vliegenier: passie, moed, waanzin en dromen.

Wat doe je als je een passie voor luchtvaart hebt en stripauteur bent? Dan maak je een reeks over luchtvaart. Maar De vliegenier is meer dan een strip over luchtvaart, het is een avonturenverhaal en een goed gedocumenteerd verhaal over passie en moed. De vliegenier bekijkt de Eerste Wereldoorlog ook eens vanuit een ander standpunt en dat is mooi meegenomen.
Door Elias Jonkers.

De passie van scenarist Jean-Charles Kraehn voor luchtvaart is ontstaan wanneer hij al vroeg in zijn leven op reis ging naar zijn vader, die in Afrika werkte. Daar zit ook een verklaring waarom dit verhaal zich in Afrika afspeelt. 
De hoofdrolspeler in De vliegenier, Tanguy-la-vie-dure (echte naam Jozef), kennen we uit Tramp, een andere serie van Kraehn. In deel 9 (De schat van Tonkin) ontmoet kapitein Yann Calec een piloot die getekend is door het leven. Deze piloot, Tanguy-la-vie-dure, heeft slechts een bijrol maar is door tekenaar Patrick Jusseaume (Tramp) zo neergezet dat hij bij de lezer is blijven hangen. 
Toen in 2012 Tramp is stopgezet vroeg de directeur van Dargaud aan Kraehn om het verhaal van deze piloot met een verbazingwekkend leven te vertellen.
En zo geschied. De vliegenier vertelt het verhaal van Jozef de piloot, lang voordat hij de bijnaam Tanguy-la-vie-dure kreeg.

Corentin trekt na 41 jaar weer op avontuur

Het gebeurt wel eens dat je nieuwe stripreeksen tegenkomt; soms vallen die mee, andere keren dan weer tegen. In het geval van Corentin viel het goed mee. Hoewel ik Corentin niet kende, blijkt het één van de eerste reeksen in Tintin te zijn geweest. Het scenario van dit album is dan ook nog eens van de grote Jean Van Hamme. Reden genoeg om Corentin: de drie parels van Sa-Skya te lezen!
Door Elias Jonkers.

Corentin verscheen voor het eerst op 26 september 1946, in Tintin #1. Het tekenwerk was van Paul Cuvelier en het scenario zou in samenwerking zijn met Jacques van Melkebeke. Cuvelier baseerde zich op verhalen die hij uit zijn jeugd las, vooral dan La Première Aventure de Corentin Quimper (1876, van Paul Féval) en Robinson Crusoë (1719, van Daniel Defoe).

In totaal verschenen er 7 albums van Corentin, het laatste verscheen in 1974, vier jaar voor het overlijden van Cuvelier. Het scenario was toen al van de hand van Jean Van Hamme.
Van Hamme begon vanaf het zesde album te schrijven voor Corentin. Nu, na 40 jaar, is dit achtste verhaal afgewerkt en in album verschenen!
Van Hamme begon zijn stripcarrière met het erotische verhaal Epoxy (1968), in samenwerking met Paul Cuvelier. Van Hamme is bekend als scenarist van o.a. Thorgal, XIII, Largo Winch, Wayne Shelton, Lady S en De meesters van de gerst
Corentin: de drie parels van Sa-Skya verscheen voor het eerst in Kuifje pocket 11 (1975) als novelle. In 1983 verscheen een bewerking van scenarist Yves Duval in weekblad Kuifje. Enkele tekenaars tekenden elk een paar pagina's. Na zo'n bewogen geschiedenis verschijnt dit verhaal, waar Paul Cuvelier destijds weigerde voor te tekenen, in het Nederlands bij Le Lombard.

dinsdag 2 augustus 2016

De meesterspieker doet het na 24 jaar nog steeds!

Al sinds 1992 is Dokus een fervent spieker en sinds 1997 verschijnt er per jaar een album (in 1999 en 2001 zelfs twee) over deze leerling. Deze zomer zitten we aan album 22: Plan D. Misschien niet zo fijn om midden in de zomer een strip over school uit te brengen? Mis, met Dokus de leerling is het altijd lachen geblazen! En voor mij was het lezen van een Dokus een beetje terugkeren naar de kindertijd, fijne herinneringen ophalen aan het plezier bij het lezen van deze leuke strips.
Door Elias Jonkers.

Het moet in een Zonneland geweest zijn dat ik voor het eerst kennismaakte met Dokus, althans dat denk ik toch, want tot op vandaag verschijnen de avonturen van Dokus in Zonneland. In welk leerjaar dat was, kan ik mij niet meer echt herinneren, maar wel dat ik telkens uitkeek naar het nieuwe nummer met weer een leuke aflevering van Dokus de leerling. Jongens, wat een plezier was dat toch, het lezen van deze strip over een leerling die een hekel had aan... school.

Laat ik even de hoofdrolspelers aan u voorstellen: