woensdag 3 augustus 2016

Het leven van de Vliegenier: passie, moed, waanzin en dromen.

Wat doe je als je een passie voor luchtvaart hebt en stripauteur bent? Dan maak je een reeks over luchtvaart. Maar De vliegenier is meer dan een strip over luchtvaart, het is een avonturenverhaal en een goed gedocumenteerd verhaal over passie en moed. De vliegenier bekijkt de Eerste Wereldoorlog ook eens vanuit een ander standpunt en dat is mooi meegenomen.
Door Elias Jonkers.

De passie van scenarist Jean-Charles Kraehn voor luchtvaart is ontstaan wanneer hij al vroeg in zijn leven op reis ging naar zijn vader, die in Afrika werkte. Daar zit ook een verklaring waarom dit verhaal zich in Afrika afspeelt. 
De hoofdrolspeler in De vliegenier, Tanguy-la-vie-dure (echte naam Jozef), kennen we uit Tramp, een andere serie van Kraehn. In deel 9 (De schat van Tonkin) ontmoet kapitein Yann Calec een piloot die getekend is door het leven. Deze piloot, Tanguy-la-vie-dure, heeft slechts een bijrol maar is door tekenaar Patrick Jusseaume (Tramp) zo neergezet dat hij bij de lezer is blijven hangen. 
Toen in 2012 Tramp is stopgezet vroeg de directeur van Dargaud aan Kraehn om het verhaal van deze piloot met een verbazingwekkend leven te vertellen.
En zo geschied. De vliegenier vertelt het verhaal van Jozef de piloot, lang voordat hij de bijnaam Tanguy-la-vie-dure kreeg.


We zitten in Deutsch-Ostafrika, 1917. Jozef is de 16-jarige zoon van een Duitse dominee en een Franse moeder. Hij droomt van het avontuur en krijgt vlieglessen van zijn vader. In die tijd was Oost-Afrika een deel van het Duitse koloniale rijk. Na de nederlaag van Duitsland in WO I wordt het gebied verdeeld tussen Engeland en BelgiĆ«. In de tijd van Jozef zaten er al Belgische (Kiekefretters) en Engelse (Tommies) legers gestationeerd. 
De oom van Jozef, Friedrich, is luitenant in het leger van generaal Paul von Lettow-Vorbeck. En Jozef wil niets liever dan meegaan met zijn oom om te vechten voor het Grote Duitse Rijk. Maar hij is slechts een jongen, of toch niet meer na wat hij heeft meegemaakt?

Dat generaal von Lettow-Vorbeck in het verhaal wordt genoemd is geen toeval omdat Kraehn zich goed heeft gedocumenteerd over de geschiedenis van het Duitse koloniale rijk, een minder bekende geschiedenis. Generaal von Lettow-Vorbeck verwierf grote bekendheid door zijn activiteiten tijdens de Eerste Wereldoorlog in Deutsch-Ostafrika: met een leger van 2000 man (Duitsers en Afrikanen) wist hij gedurende vier jaar lang een leger van ca. 100000 man bezig te houden. 
De generaal kreeg de bijnaam Leeuw van Afrika en werd in Duitsland onthaald als held en bezien als enigste generaal die zich niet had overgegeven.

Maar nu terug naar De vliegenier. Jozef is een man met twee nationaliteiten, twee vaderlanden die al heel wat oorlogen hebben uitgevochten en nog gaan uitvechten (verhaal speelt zich af in 1917). Jozef is een vechter en overlever , verscheurd door het leven. En dit al op zijn zestiende. Hij is een atypische held, niet zwart-wit maar door het leven gevormd. Gesmeten in het leven maakt deze held soms de verkeerde keuzes. De bijnaam die Jozef krijgt, Tanguy-la-vie-dure, verwijst naar Tanguy en Laverdure, de stripreeks bedacht door Uderzo en Jean-Michel Charlier.

 Tekenaars van dienst zijn Erik Arnoux (o.a. scenarist van Sara Lone) en Chrys Millien (bewerker en schrijver van De reis om de wereld in tachtig dagen). De actieve tekeningen passen goed bij het verhaal en de heren spelen met de bladschikking en camerastandpunten. Leuk zijn ook de pagina's die lijken op de dagboeken van Jozef, dat geeft het geheel ene extra dimensie. De Afrikaanse natuur wordt ook heel mooi weergegeven, je voelt je zo in de Afrikaanse wildernis. 

De vliegenier 1: Het vertrek is het eerste album in het levensverhaal van Jozef. De reeks zal de geschiedenis volgen. Elk album wordt een afgerond verhaal. 
Het vertrek is een geslaagd eerste album in de reeks De vliegenier. Ook al ken je de voorganger Tramp niet, kan je dit album toch goed volgen, al wordt er wel verwezen naar Tramp. Dat de Eerste Wereldoorlog ook eens vanuit een andere setting wordt bekeken dan de Europese loopgraven is een welkome afwisseling. Hier lusten wij wel meer van!
Laat je niet afschrikken van de soms racistische opmerkingen, we zitten tenslotte in een historisch verhaal. 

Dit is een must read album voor iedereen die van luchtvaart en geschiedenis houdt, maar ook voor de lezer die eens een goed avontuur wil lezen. 

Boekgegevens:
Kraehn; Arnoux; Millien, De vliegenier 1: het vertrek, Dargaud, ISBN 9789085584360 (7,95)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten