dinsdag 13 december 2016

Een striphagiografie bij Dargaud

Vincent, Heilige tussen de musketiers van Dargaud, vertelt een episode uit het leven van Vincentius a Paulo, ofwel Sint Vincentius. Deze heilige is de patroon van o.a. liefdadigheid, ziekenhuizen en paarden. Hagioloog van dienst is Jean Dufaux. Martin Jamar is tekenaar van dienst.
Door Elias Jonkers.

Een aangrijpend en mooi verhaal over een boeiende heilige. We zien Jean Dufaux aan het werk als hagiograaf.


Sint Vincentius.
Vincent heeft heel wat op zijn palmares staan en heeft in zijn leven heel wat meegemaakt. Zo werd hij 1605 op zee gevangen genomen en verkocht als slaaf. Eens terug in Frankrijk komt hij in dienst van het Franse koningspaar, toen Hendrik IV en Maria de' Medici . In het Hôpital de la Charité de Paris (gesticht door koningin Maria) verzorgt Vincent de zieken en het lijden grijpt hem aan.
In Parijs ontmoet hij Pierre de Bérulle, kapelaan van Hendrik IV en later kardinaal. Kardinaal de Bérulle maakt van Vincent pastoor van Clichy, nabij Parijs. In die periode ontmoet Vincent de rijke, van oorsprong Florentijnse bankiersfamilie de Gondi. Vincent wordt huisleraar bij deze belangrijke familie. 
Maar toch zijn het de armen die Vincent in zijn hart sluit. Daar kan hij pas echt belangrijk werk verrichten. Vincent is tevens een fervent orderstichter: in 1617 sticht hij Dames de la Charité: uit deze orde komen de Dochters van Liefde van Vincentius a Paulo. In 1625 sticht hij de Congregatie der Missie op. Vincent stond Lodewijk XIII (zoon van Hendrik IV) bij terwijl hij stervende was.
Vincent stierf op 27 september 1660, hij werd 79. Vincent werd heilig verklaard in 1737. 

Een striphagiografie.
De striproman over Vincent gaat over de periode net voor het overlijden van Lodewijk XIII (1643). Hoewel scenarist Jean Dufaux, aka Jean de Productieve (o.a. Jessica Blandy), zich goed heeft gedocumenteerd, is deze graphic novel geen levensbeschrijving maar eerder een episode uit het leven van deze boeiende heilige. Deze one-shot toont hoe Vincent zich inzet voor het uitschot, het gepeupel van Parijs. 
Vincent is een oprecht verhaal over een diepgelovig man met veel wilskracht. Maar Jean Dufaux wist er ook een element van spanning in te leggen. Vincent probeert tussen het helpen van de armen door, uit te zoeken wie één van zijn beschermelingen heeft vermoord. De personages houden de één diepzinnige conversatie na de andere en Vincent (ver)oordeelt nooit, of het nu een koning, edelman, ridder, bedelaar of hoer is. Iedereen heeft een plaats in het huis van Vincent.

De tekeningen van Martin Jamar (o.a. Dubbelmasker, De Rovers van Keizerrijken) zijn degelijk en realistisch. Hij weet het Parijs uit de 17de eeuw prachtig weer te geven. Jamar kent de kneepjes van het vak om variatie in zijn tekeningen te leggen en weet zo verschillende sferen op te roepen. Net als de expressies op de gezichten weet hij dit goed uit te werken. Jamar zijn tekeningen geven blijk van een vlotheid en beweeglijkheid. Hij weet telkens weer het juiste beeld neer te zetten.

Wat ook mooi in beeld wordt gezet is het verschil tussen de rijken en armen, tussen de adel en 'gewone volk'. De adel doet zich beter voor, velen minachten de bevolking zelfs maar toch zijn hun levens ook niet perfect en komen met momenten zelf in aanraking met dat van de armen. 
Het einde is ook ontzettend sterk: we zien meneer De Prémontal, die niet in goed gelooft, weglopen in het donker, zonder zijn mantel. Die hangt over een arme vrouw met pasgeboren kind. Heeft Vincent iemand kunnen bekeren? Ik geloof van wel, want een heel avontuur beleven met zo'n sterk en gelovig persoon moet wel inspirerend werken.


Vincent, Heilige tussen de musketiers is een aangrijpend, mooi en boeiend verhaal over een rechtschapen persoon. Sint Vincent heeft ook iets komisch over hem, dat maakt het verhaal ook wat luchtiger en aangenaam om te lezen. Geloof en ongeloof worden naast elkaar geplaatst, het goede doen staat centraal in dit degelijk album, dat wel iets weg heeft van een hagiografie in stripvorm. Een striphagiografie als het ware. Of we nu, na het lezen, diep gaan nadenken over het nut van liefdadigheid weet ik niet, maar wat wel zeker is dat wij in onze tijd gerust wat meer mensen als Sint Vincentius kunnen gebruiken.

Boekgegevens:
Dufaux; Jamar, Vincent, Heilige tussen de musketiers, Dargaud, ISBN 9789085584490 (18,95)










Geen opmerkingen:

Een reactie posten