dinsdag 28 februari 2017

Een hedendaagse Bijbelvertaling: Kingstone Bijbelcomics

Het voordeel van op veel plaatsen te komen is dat je telkens nieuwe zaken ontdekt. Toen ik in de abdij van Averbode was, gaven ze mij nieuwe strips over de Bijbel als tip. Een nieuwe uitgever die toffe strips over Jezus uitbrengt. Kingstone Comics, zo heetten ze. Bij deze een kennismaking met de, tot nu toe, twee uitgaven van Kingstone.
Door Elias Jonkers.


De Kingstone Bijbelcomics zijn hedendaagse bijbelbewerkingen die voor iedereen toegankelijk zijn. Ze tonen aan dat de verhalen niet passé zijn, dat ze niet enkel over een ver verleden gaan. De Bijbel is één van de steunpilaren en bronnen voor onze westerse beschaving en een inspiratiebron voor vele mensen. 

zondag 26 februari 2017

De condition humaine op temptation island

Dit jaar zien we nieuwe uitgeverijen als paddenstoelen uit de grond schieten, en één daarvan is Microbe. Deze nieuwe jongen neemt direct een vliegende start met Het Eiland van de Italiaan Lorenzo Palloni. Het Eiland, L'île, is zijn tweede graphic novel en behandelt thema's als angst voor de andere, de indringer in een cultuur.
Door Elias Jonkers.

Geschreven in een behoorlijk tempo vertelt dit avontuur over de menselijke natuur, gedragen door een complex scenario en een universeel thema. Knap werk!






donderdag 23 februari 2017

Een engel des doods tussen doden die leven

Het moet je maar overkomen: je bent een seriemoordenaar, maar je slachtoffers willen niet dood blijven. Dat is het lot van verpleegster Alice Matheson in een nieuwe conceptreeks van Istin en Vandaële. Daedalus brengt deze reeks in een sneltempo uit, want we zitten al aan deel 2: De moordenaar in mij. Ook het derde deel staat al op de kalender voor maart. 
Door Elias Jonkers.

Een seriemoordenaar onder druk! Het net lijkt zich rond Alice te sluiten. Kan deze briljante, psychopathische verpleegkundige die ondergedompeld is in het hart van een zombie-epidemie, zich wederom uit een benarde situatie redden? 

maandag 20 februari 2017

Lucky Luke en het micronationalisme

Keizer van de USA? Jazeker, daar gaat Lucky Luke 45: Zijne Keizerlijke Hoogheid Smith over. Het in 1975 gepubliceerde album is onlangs in de nieuwe lay-out heruitgegeven. Goscinny baseerde zich ook voor dit avontuur op een waargebeurd verhaal. 
Door Elias Jonkers.

Op een groot landgoed bij het kleine stadje Grass Town woont de rijke Dean Smith, die zichzelf keizer van de Verenigde Staten en beschermheer van Mexico waant. Iedereen in het stadje gunt deze keizer Smith zijn fantasie, van de rechter tot de sheriff. Want hij doet toch niemand kwaad? En daarbij publiceert de krant de 'decreten' van de keizer en de lezers houden er wel van. Het stadje houdt ook wel van eens een feestje meer. Genoeg redenen dus om mee te gaan in het onschuldige spel.
Maar is deze keizer Smith wel zo onschuldig? Hij heeft een eigen leger en artillerie tot zijn beschikking. Wanneer de outlaw Butch Cassidy lucht krijgt van deze artillerie overtuigt hij Smith om ten oorlog te trekken tegen het stadje om zo het geld van de bank te kunnen bemachtigen. Het is weer aan Lucky Luke om orde op zaken te stellen, tot frustratie van Jolly Jumper.

Een bloedige geschiedenis op Malta

Terwijl er in Bozar een tentoonstelling over de geschiedenis van Malta loopt, start er bij Casterman een nieuwe reeks met als periode een episode uit de geschiedenis van Malta. De Orde verhaalt over het beleg van Malta en is een verstripping van de internationale bestseller The Religion van Tim Willocks. Het eerste deel, Tanhausser, verschijnt begin maart in softcover. De hardcover was al vanaf begin februari beschikbaar.
Door Elias Jonkers.

Een historische thriller met als locatie Malta. Casterman vroeg aan Jacamon en Legrand om de roman The religion, de internationale bestseller van Tin Willocks, te verstrippen.



zaterdag 18 februari 2017

Eerste editie Getekend, Lommel groot succes

Vorige zondag, 12 februari, ging de eerste editie van het nieuwe stripfestival Getekend Lommel van start. Is dit stripfestival het opvolgen waard? Wij vinden alvast van wel!
Door Elias Jonkers.

Getekend Lommel was een gezellig, aangenaam en overzichtelijk stripfestival. Ideaal voor een zondagse activiteit met het gezin. Dat de eerste editie een groot succes was hoeft dan ook niet te verwonderen. Een dikke pluim voor de organisatie!

woensdag 15 februari 2017

40 jaar De Kiekeboes

15 februari is een historische datum voor de Vlaamse strip. Want vandaag (15 februari 2017) verscheen exact 40 jaar geleden het eerste avontuur van de familie Kiekeboe in Het Laatste Nieuws.  Met het pas verschenen album Nepwerk zijn we 148 albums verder. Na al die tijd zijn De Kiekeboes nog lang niet afgeschreven. Een toost op de bekendste familie van Vlaanderen!
Door Elias Jonkers.

Een gelukkige verjaardag aan Marcel en zijn familie en ook aan Merho. Na 148 albums zijn we bij Gestript nog lang niet uitgekeken op De Kiekeboes! 

zondag 5 februari 2017

Donkere western

In 2015 konden we getuigen zijn van een nieuwe westernreeks: Undertaker. Na een overweldigende eerste cyclus is deze reeks toe aan een tweede. In het derde deel, De reus van Sutter Camp, komen we meer te weten over hoofdpersonage Jonas Crow, de undertaker.
Door Elias Jonkers.

Deze indrukwekkende western is al aan zijn derde album toe. Als Dorison en Meyer zo verder doen, hebben ze een westernklassieker geschapen. Zeker lezen dus!



donderdag 2 februari 2017

Dystopische dierentuin

Antropomorfisme, het is al zo oud als de mensheid en ook wanneer de mens er niet meer is, zal het blijven bestaan. Want in die laatste periode speelt de bij Le Lombard verscheen reeks, Het Rijk, zich af. In deze post-apocalyptische reeks zijn de mensen verdwenen en hebben de dieren het overgenomen, of eerder hun geëvolueerde nazaten. Het Rijk is een actieserie met wondermooie tekeningen/schilderijen van Boiscommun en een ingenieus scenario van Runberg. 
Door Elias Jonkers. 

Het Rijk geeft ons een dystopische wereld waarin de mensen een mythisch status hebben verkregen: Demonen of goden? Wie zal het zeggen...