Keizer van de USA? Jazeker, daar gaat Lucky Luke 45: Zijne Keizerlijke Hoogheid Smith over. Het in 1975 gepubliceerde album is onlangs in de nieuwe lay-out heruitgegeven. Goscinny baseerde zich ook voor dit avontuur op een waargebeurd verhaal.
Door Elias Jonkers.
Op een groot landgoed bij het kleine stadje Grass Town woont de rijke Dean Smith, die zichzelf keizer van de Verenigde Staten en beschermheer van Mexico waant. Iedereen in het stadje gunt deze keizer Smith zijn fantasie, van de rechter tot de sheriff. Want hij doet toch niemand kwaad? En daarbij publiceert de krant de 'decreten' van de keizer en de lezers houden er wel van. Het stadje houdt ook wel van eens een feestje meer. Genoeg redenen dus om mee te gaan in het onschuldige spel.
Maar is deze keizer Smith wel zo onschuldig? Hij heeft een eigen leger en artillerie tot zijn beschikking. Wanneer de outlaw Butch Cassidy lucht krijgt van deze artillerie overtuigt hij Smith om ten oorlog te trekken tegen het stadje om zo het geld van de bank te kunnen bemachtigen. Het is weer aan Lucky Luke om orde op zaken te stellen, tot frustratie van Jolly Jumper.
Klinkt allemaal heel fantasierijk: een keizer in de VS. Toch is het gebaseerd op een waargebeurd verhaal en is de relatie tussen Amerika en het monarchisme ver van fantasierijk. Zo werd er zelfs geopperd dat prins Hendrik van Pruisen de koning van de VS kon worden.
Het verhaal van de 'echte' keizer van de VS, Joshua Norton I, is niet volledig hetzelfde als dat van Smith. Norton was niet rijk en dus kon hij geen privéleger onderhouden. Norton was volledig onschadelijk. Net als in Lucky Luke vonden de inwoners van San Francisco het allemaal wel komisch en de krant zag haar abonnementen de hoogte inschieten door het publiceren van de 'decreten'. Norton at in de beste restaurants en om zijn rekeningen te betalen bracht hij zelf geld uit met zijn eigen portret op. Achter zijn rug betaalde de krant alles terug. Norton benoemde zichzelf ook tot beschermheer van Mexico. Op de grafsteen van Norton staat: Norton I, Emperor of the United States and Protector of Mexico.
Deze zelfverklaarde soevereiniteit of het uitroepen van een land wordt micronationalisme genoemd. Vaak gaat het om culturele projecten of hobby's. Deze - vaak virtuele - landen worden niet erkend door andere naties. Dit fenomeen is echter wel wijdverspreid en brengt mensen van over heel de wereld samen.
Lucky Luke 45: Zijne Keizerlijke Hoogheid Smith vertelt, in een lichtjes aangepaste versie, over een uitzonderlijke episode in de geschiedenis van de VS. Tevens verhaalt het over een actueel thema: micronationalisme. Zo zie je maar weer, wijlen Goscinny was een schrijver die wist wat te schrijven.
Boekgegevens:
Morris & Goscinny, Lucky Luke 45: Zijne Keizerlijke Hoogheid Smith, Lucky Comics, ISBN 9782884713979 (€ 6,95)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten