Suske en Wiske zijn vanaf vandaag hipper geworden. Standaard Uitgeverij besloot om de reeks een restyling te geven en te investeren in een meer eigentijds karakter voor de langstlopende Vlaamse stripreeks. Maak kennis met Suske en Wiske 2.0.
Door Elias Jonkers.
Het eerste album in de moderne look is De planeetvreter. Dit is al het 339ste album en situeert zich in de rode reeks (naar de rode kaft van de uitgaven). Het eerste album in de rode vierkleurenreeks is 67: De poenschepper (1967). De nummers vanaf 67 tot 299 zullen opnieuw worden uitgegeven in een witte reeks: Suske en Wiske Classics.
Standaard Uitgeverij heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de beleving van de beoogde doelgroep: tussen 8 en 12 jaar. Wat vinden zij van Suske en Wiske? Welke avonturen lezen zij graag? Met de resultaten van het onderzoek kwam het nieuwste album tot stand. Suske en Wiske is nu trouwens voor alle leeftijden beschikbaar: op Ketnet zal binnenkort de animatiereeks Suske en Wiske Junior te zien zijn. Verder hebben we de gewone albums, terwijl Amoras en De kronieken van Amoras meer voor het oudere publiek zijn. De nieuwe witte reeks, de Suske en Wiske Classics, zijn dan weer voor de echte fans. Deze albums zijn heruitgaven en tonen hoe Willy Vandersteen de albums anno 2017 zou uitgeven.
Vernieuwde stijl.
De kledij en kapsels zijn moderner en de snor van Lambik is duidelijker. Maar de grootste veranderingen zijn wel voor Sidonia en Wiske. Zij krijgen namelijk vrouwelijke rondingen. En Wiske heeft een paardenstaart. Over de rondingen van de dames is al heel wat geschreven. De één is tegen, de ander voor. Wiske is ondertussen wel een jonge dame van 13-14 jaar en ja, die beginnen borsten te krijgen.
De vernieuwing zit niet alleen in het uiterlijk van de personages. De albums zijn groter van formaat en de structuur is tevens moderner en dynamischer met pagina-vullende tekeningen. Hoewel er in de vorige delen ook al wel eens een paneelrand werd doorbroken, voeren ze dit vanaf De planeetvreter nog meer door. Over het algemeen is voor de layout afgestapt van de klassieke opbouw. Alles oogt frisser en conform een strip anno 2017.
In De planeetvreter hebben scenarist Peter Van Gucht en tekenaar Luc Morjaeu een perfecte balans gevonden tussen de erfenis respecteren en de reeks levendig en hedendaags maken.
Of je nu voor of tegen Wiske en Sidonia met borstjes bent, de vernieuwde stijl is in ieder geval een hele verbetering. Het oogt beter en voelt ook moderner en frisser aan. Suske en Wiske zijn eindelijk met de tijd mee gegaan, ze zijn wat ouder geworden en dat is maar goed ook!
Boekgegevens:
Willy Vandersteen; Peter Van Gucht; Luc Morjaeu, Suske en Wiske 339: De planeetvreter, Standaard Uitgeverij, ISBN 9789002257803 (€5,99)
Een introductiepagina voor wie Suske en Wiske nog niet kennen:
Voor de afbeeldingen: © Standaard Uitgeverij / WPG Uitgevers België nv, 2017. De introductiepagina komt uit de Suske en Wiske-bijlage van Het Nieuwsblad (15/05/2017).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten