De twaalfde Robbedoes door... werd deze keer geschreven en getekend door onze noorderbuur Hanco Kolk. Bij Dupuis vroegen ze om een Nederlandse insteek voor deze Robbedoes. Dit album is trouwens een unicum: het verschijnt niet eerst in het Frans!
Hanco Kolk stuurt Robbedoes en Kwabbernoot op een komische roadtrip doorheen het Europa van 1960.
Laten we Robbedoes naar Amsterdam sturen? Niet als het aan Rotterdammer Hanco Kolk ligt. Het werd dus Rotterdam voor dit verhaal. Rotterdam, 1960, het moment dat de eerste Floriade werd gehouden. Toen reed er een koets van Istanboel naar Rotterdam met een tulpenbol. En zo verwerkte Hanco Kolk historische feiten in zijn Robbedoes door...
Tulpen uit Istanboel.
De graaf van Rommelgem heeft een mysterieuze boodschap gekregen en vraagt Robbedoes en Kwabbernoot om naar Rotterdam af te zakken. Daar hebben meerdere geleerden een deel van één grote boodschap gekregen, maar ze komen er niet uit om deze te ontcijferen. Dus helpt onze jonge piccolo wel even.
De boodschap komt van de Russische professor Petrow, die uit Rusland is gevlucht. De professor houdt zich schuil in Istanboel. Nu is de vraag hoe de professor subtiel naar Nederland te brengen, want tussen Istanboel en Rotterdam ligt een verdeeld continent en tot overmaat van ramp zit ook nog eens elke geheime dienst achter de professor. MI5, KGB, Tibetaanse spionnen... Elk volk heeft wel zijn spion gestuurd. Het is Kwabbernoot die met een knotsgek idee komt...
Wat volgt is een grappige en lichtjes dwaze roadtrip doorheen het Europa tijdens de Koude Oorlog, in een postkoets. Onze vrienden moeten wel opletten, want zit niet in elke postkoets een verrader?
Het verhaal dat Hanco Kolk (De man van nu, S1ngle, Gilles de Geus) bedacht klikte, naar eigen zeggen, bijna vanzelf in elkaar. En dat geloven we graag, want er zit een bepaalde schwung in.
Al duurde het blijkbaar wel een tijdje voor Kolk zich vrij genoeg voelde om van Robbedoes zijn eigen figuur in zijn eigen stijl te maken. Logisch natuurlijk als je met het erfgoed van Franquin aan de slag mag.
De tekenstijl die Kolk hanteert zit zowat tussen Gilles de Geus en zijn ander werk. De stijl is helder, niet zozeer de artistieke vrijheden die we van Kolk kennen. En deze zuiverheid werkt het beste voor een komisch verhaal.
Hanco Kolk brengt zijn visie op het vlaggenschip van uitgeverij Dupuis. En voor deze gelegenheid wou Kolk absoluut de Turbot 2 in zijn verhaal. Deze flitsende auto maakt al vanaf pagina 1 een grote entree. Het verhaal van Kolk leest vlot en is goed gevonden. Al is de massa geheimagenten misschien wat overdreven? Ach, wat geeft het! We hebben ons ontzettend goed geamuseerd bij het lezen.
Boekgegevens:
Hanco Kolk, Robbedoes door... 12 Tulpen uit Istanboel, Dupuis, ISBN 9789031435418 (€ 9,95)
Luxe-uitgave: ISBN 9789031435821 (€ 49,95)
EJ
Voor de afbeeldingen: © Hanco Kolk, Dupuis, 2017.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten