vrijdag 19 januari 2018

Ontroerende ontstaansgeschiedenis van Robbedoes

Ze noemden hem Rooie is geen Robbedoes door..., geen nieuw Robbedoes-verhaal, maar een verhaal met eigen personages. Scenarist Yves Sente, jarenlang redacteur bij Le Lombard, en tekenaar Laurent Verron brengen ons een ontstaansgeschiedenis van van het icoon van uitgeverij Dupuis.

Yves Sente (her)schrijft een ontroerend verhaal over het ontstaan van Robbedoes. Prachtig in beeld gebracht door Laurent Verron. 


Yves Sente (o.a. Thorgal, XIII, Blake en Mortimer) kwam op het verhaal nadat hij La Véritable Histoire de Spirou had gelezen. Dit boek leest, naar eigen zeggen, als een meeslepende familiegeschiedenis. In dit boek vertelt Rob-Vel over het idee van de zonen Dupuis om een reeks op te starten rond het personage Spirou. Rob-Vel aanvaard en begint te denken. Als Robert Velter heeft hij als steward op een schip gewerkt en hij herinnert zich de bell-boys, in hun rood uniform. Een van hen zou zijn verongelukt. 
Dat was voor Sente het begin: dit trieste verhaal van een bell-boy die niemand kent, maar toch model stond voor één van de grootste personages uit de stripgeschiedenis. Wat een onrecht!  Dus Sente wou het verhaal van die jongen vertellen. Een bell-boy, in rood uniform en rood haar, bevriend met steward Robert.

En alsof het in de sterren stond geschreven, tekenaar Laurent Verron (o.a. Bollie & Billie) was, toen Sente hen opbelde, ook La Véritable Histoire de Spirou aan het lezen. De heren zaten meteen op dezelfde golflengte. Het is geen Robbedoes door... en Dupuis liet de heren dan ook helemaal vrij. De perfecte mix voor een succesvol album. En dat hebben de heren er van gemaakt! 

Geen Spip, Kwabbernoot, graaf van Rommelgen en noem de nevenpersonages maar op. Er komt in Ze noemden hem Rooie zelfs bitter weinig humor voor. Het is een triest verhaal, één dat ontzettend meeslepend is. 


Het verhaal begint in 1959. Oom Paul vertelt aan zijn neefjes, op kerstavond, het verhaal van Pietertje, de jongen met het rode haar. Oom Paul neemt ons mee naar 1929, een moeilijke periode voor de economie en Pieter, ook wel Rooie genoemd, is een acrobaat in het circus. Wanneer zijn moeder omkomt tijdens een act, staat Rooie er helemaal alleen voor. Hij besluit naar Amerika te gaan. Hij zou wel avonturier of journalist willen worden. In ieder geval is Amerika het land van de kansen! 
Wegens omstandigheden reist de grote baas van de rederij, samen met zijn dochter Juliette, mee op het schip. Rooie en Juliette zullen elkaar ontmoeten en het leven van iedereen zal omgegooid worden. 

Een prachtig en ontroerend verhaal op poten gezet door Yves Sente. Maar de echte ster is toch wel Laurent Verron. Zijn tekenwerk is gewoon prachtig, het ademt een grauwe sfeer. Verron werkt nog helemaal old school: tekeningen inkleuren met ecoline, knip- en snijwerk. De tekeningen van Verron hebben een dynamiek die goed bij het verhaal past. Verron levert topwerk!

Ze noemden hem Rooie laat je niet meer los na het lezen, zo ontroerend is het verhaal, zo aansprekend zijn de tekeningen. Je wilt het gewoon nogmaals herlezen.

Boekgegevens:
Verron & Sente, Ze noemden hem Rooie, Dupuis,
ISBN 978-90-3143-563-0 (€9,95)


















Voor de afbeeldingen: © Sente & Verron, Dupuis, 2018.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten