Het duo Toulhoat/Brugeas geeft ons een grootse, meeslepende middeleeuwse saga die doet denken aan Game of Thrones. Ira Dei zit vol intriges en actie, een uiterst geslaagde start van een nieuwe historische reeks.
Door Elias Jonkers.
Actie, spanning, avontuur en intriges... Een perfecte mix voor een middeleeuws verhaal. Ira Dei zou wel eens dé nieuwe ontdekking van 2018 kunnen zijn.
Sicilië, 1040. Het Byzantijnse leger probeert Sicilië te heroveren op de Arabieren. Ingefluisterd door een jonge pauselijke gezant doet de mysterieuze Normandische heer Tancrède hen een voorstel. Op drie dagen zal zijn huurlingenleger de stad doen vallen in ruil voor haar rijkdommen. Harald, de commandant van de Varangiaanse garde, wil best geloven dat het kan, maar de figuur van Tancrède boezemt hem weinig vertrouwen in. Op zijn gezicht staat te lezen dat hij meermaals door de hel is gegaan. Wat ziet de Kerk in de mysterieuze man? En waarop zint Tancrède echt?
Ira Dei is een indrukwekkend historisch avonturenverhaal van het duo Ronan Toulhoat en Vincent Brugeas. Zij brachten ons al eerder het middeleeuwse verhaal De koning van de Ribauds bij Saga.
Scenarist Vincent Brugeas voelt zich als historicus thuis in het historische genre met werken als The Regiment en het eerder vermelde De koning van de Ribauds. Tekenaar Ronan Toulhoat maakte in 2010 zijn debuut met Block 109, op scenario van Brugeas. Block 109 is een uchronie waarbij de nazi's niet verslagen werden in 1945. Ook bij uchronies, of alternatieve geschiedenis, is een historische onderbouw van belang.
Zowel verhaal als tekenwerk zijn ontzettend goed geslaagd. Toulhoat werkt niet meer digitaal maar terug 100% op papier. We zien dat Toulhoat moeite heeft gestoken in het tekenwerk, want dat is van een hoge kwaliteit. Realistisch, warm ingekleurd, goed uitgewerkte personages en boordevol actie. Maar ook de landschappen zijn wondermooi neergezet.
Brugeas haalde inspiratie bij een middeleeuwse legende: Robert de Duivel. Eén van de theorieën is dat Robert de Duivel, Robert I van Normandië is, de vader van Willem de Veroveraar. Andere theorieën stellen dat het om Richard I van Normandië gaat, de grootvader van Robert I.
Robert I van Normandië zou gestorven zijn in Nicea (hedendaags Turkije) nadat hij op bedevaart naar Jeruzalem was getrokken. Wie weet overleefde hij wel en werd hij Tancrède, een Normandisch huurlingenaanvoerder.
Zelf noemt tekenaar Toulhoat Ira Dei hun Game of Thrones. En dat is nog niet eens zo gek verwoord. Want wat maakt Game of Thrones zo goed? Het uitgewerkte verhaal, de kleurrijke personages, de intriges... Dit heeft Ira Dei ook allemaal. De personages hebben een diepgang en evolueren ook doorheen het album. De flashbacks doorheen het album leren ons meer over Tancrède en de mysterieuze monnik Etienne. En wie is de vrouw verkleed als monnik? Elk personage verbergt wel iets in dit verhaal.
Ira Dei verkent een periode die binnen de historische strip nog niet vaak gebruikt is: de Byzantijnse geschiedenis. Het eerste deel van de reeks beschrijft nog meer bepaald de aanwezigheid van verschillende volkeren op Sicilië. De bedoeling is om van Ira Dei een lange reeks te maken: vijf cycli van telkens twee albums.
Wie liefhebber is van historische verhalen die oorlog, spanning en verraad combineren, raden wij aan om Ira Dei zeker te lezen. Maar ook wie fan is van Game of Thrones komt aan zijn trekken, alsook eenieder die graag avonturenverhalen leest. Ira Dei is gewoon een geweldige strip voor iedereen!
Lees ook: Maxentius. Ridder Brayard, De Eenhoornridder.
Lees ook: Maxentius. Ridder Brayard, De Eenhoornridder.
Boekgegevens:
Toulhoat & Brugeas, Ira Dei 1: Het goude van de kaïds, Dargaud.
Softcover / 56 P / € 7,95 / ISBN 9789085585299
Hardcover / 56 P / € 13,95 / ISBN 9789085585305
Afbeeldingen: ©️ Toulhoat & Dargaud, 2018.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten