Vervolg op: Storytelling Art deel 2.
We keken naar de kracht van verhalen en gaven als voorbeeld rotstekeningen. Maar wat het doel van deze rotstekeningen juist waren, weten we niet zeker.
Combinatie van beeld en vertellen.
In Azië waren het vooral religieuze verhalen die verteld werden en deze vertellers hadden lange horizontale vellen met beelden op. Deze komen vandaag de dag nog steeds voor in Azië. De Kamishibai is zo’n voorbeeld van een verteltheater aan de hand van beelden. In de boeddhistische tempels gebruikte de monniken houten theaters en emakimono (rol met beelden) om de religieuze verhalen te vertellen. De kamishibai bestaat nog steeds en heeft zijn opmaak ook in het Westen gemaakt.
In de digitale wereld krijgt het vertellen van verhalen een nieuwe
vorm. Toch is de nood aan verhalen en vertellen niet afgenomen door de
technologie die alsmaar blijft groeien en door het alomtegenwoordige internet.
Storytelling is een kunst die zowel modern als oeroud is. Verhalen slaan
bruggen over verscheidenheid en conflicten, zij overspannen generaties.
Verhalen zijn een visie op de universele menselijke erfenis.
Digital storytelling is de modernste uitdrukking van een oeroude kunst. Bij deze digitale verhalen komen woord, beeld en klank samen, hierdoor krijgen we een extra dimensie. Verhalen worden nu wijd verspreid door sociale media. Hier worden ze verweven met andere verhalen. In die zin is Facebook of Instagram één groot verhalenboek: een verhalenboek met verschillende gezichten die verweven worden tot bijna één geheel.
Wordt vervolgd...
Afbeelding:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten